Sinead O'Connor
Actualitate

Sinead O'Connor. Profimedia

Ce se va întâmpla cu averea lui Sinead O'Connor? Câți bani ar mai fi avut artista în conturi, potrivit unor estimări recente

Ce se va întâmpla cu averea lui Sinead O'Connor? Deocamdată, situația financiară a regretatei artiste este învăluită în mister. Sinead a fost căsătorită de patru ori, a fost mama a patru copii, iar de când a lansat „Nothing Compares 2 U”, în 1990, a primit sume importante de bani din drepturile de autor pentru acest cântec. 

Averea lui Sinead O'Connor a fost estimată recent la 4 milioane de lire sterline, potrivit unor surse irlandeze, scrie Daily Mail. Evident, cea mai mare parte din bani a fost obținută în urma încasării drepturilor de autor asupra hitului „Nothing Compares 2 U”.

Cântăreața câștigătoare a unui premiu Grammy a cunoscut celebritatea internațională în 1990, cu propria versiune a baladei scrise și compuse inițial de Prince.

De-a lungul anilor, ea a trebuit să-i dea faimosului artist un procent din veniturile pe care le-a obținut cu acest cântec („redevențe mecanice”). Din 2016, în urma morții lui Prince, ea a putut păstra toată suma.

În 2021, Sinead ar fi avut o avere netă de 4 milioane de lire sterline. Ulterior, ea a dat de înțeles că problemele financiare o copleșiseră, starea reală a finanțelor sale fiind neclară. Alte surse susțin că O'Connor mai avea în conturi în jur de 400.000 de lire sterline.

Nu se știe cum va fi împărțită averea ei. Sinead O'Connor s-a căsătorit de patru ori și a avut patru copii. Băiatul ei, Shane, a murit în urmă cu 18 luni la doar 17 ani.

Moartea artistei Sinead O'Connor nu este tratată ca fiind suspectă

Cântăreaţa irlandeză Sinead O'Connor a murit la vârsta de 56 de ani. A fost găsită fără semne vitale în locuința sa din Londra, iar decesul a fost pronunţat la faţa locului, a anunţat Poliţia Metropolitană, care a precizat că moartea ei nu este tratată ca fiind suspectă.

Între timp, mesaje de condoleanţe şi aprecieri pentru artista deschizătoare de drumuri şi cu o voce aparte vin din toată lumea, dar mai ales din Irlanda natală, relatează BBC şi Reuters.

'Later with Jools Holland' TV programme, London, Britain - 20 Nov 2012

Omagii și mărturii tulburătoare

Capul ras al lui O'Connor şi ochii pătrunzători se aflau joi pe prima pagină a fiecărui ziar din Irlanda şi al multora din străinătate, în timp ce emisiunile de radio locale au fost dominate de mărturiile colegilor artişti, ascultători emoţionaţi, dar şi de muzica vedetei din Dublin.

Preşedintele irlandez Michael D. Higgins a dat tonul omagiilor din întreaga lume, lăudând angajamentul ei neînfricat faţă de problemele importante pe care le-a adus în atenţia publicului, „indiferent cât de incomode ar fi fost acele adevăruri”.

Premierul irlandez Leo Varadkar i-a adus, de asemenea, un omagiu. El a spus că muzica ei "a fost iubită în întreaga lume, iar talentul ei este de neegalat".

Vicepreşedintele partidului irlandez Sinn Fein, Michelle O'Neill, i-a adus un tribut chiar în Stormont, parlamentul Irlandei de Nord, spunând: "Irlanda a pierdut una dintre cele mai mari personalităţi ale sale, o artistă extrem de talentată, o adevărată deschizătoare de drumuri. A fost o irlandeză în industria muzicală care a deschis drumuri, iar pierderea ei va fi resimţită dureros de foarte mulţi oameni".

Cântăreţul trupei The Smiths, Morrissey, a scris pe site-ul său: "A avut curajul să vorbească atunci când toţi ceilalţi au rămas tăcuţi, în siguranţă . A fost hărţuită doar pentru că era ea însăşi. Ochii ei s-au închis în cele din urmă în căutarea unui suflet pe care să-l poată numi al ei".

Sinead O'Connor death

Prezentatoarea Laura Whitmore de la televiziunea publică irlandeză a scris pe Instagram: "Ca o femeie irlandeză care a crescut în anii '90, ea era totul, arătând că fetele erau cool. Femeile irlandeze puteau fi recunoscute la nivel global, iar capetele rase nu erau doar pentru băieţi. Mama mea spunea tuturor celor care ne vizitau că Sinead a locuit pe strada noastră - ea a fost regalitatea noastră. Odihneşte-te în pace, Regină".

Cântăreţul şi compozitorul Glen Hansard, câştigător al premiului Oscar, a spus: "Irlanda a preferat întotdeauna să-şi ţină eroii pe perete, prea speriată ca să se ocupe de ei când încă erau în cameră. Acum putem în sfârşit să-i agăţăm poza pe perete şi să o venerăm pentru gigantul care a fost".

Vorbind la BBC Breakfast, jurnalistul muzical Dave Fanning, care a realizat primul interviu cu Sinead O'Connor şi a întâlnit-o de peste 200 de ori, a descris-o ca fiind o "persoană generoasă", dar a recunoscut că era o figură "polarizantă".

"Când a rupt poza Papei la Saturday Night Live şi oamenii au spus că asta îi va ruina cariera, chiar asta s-a întâmplat, pentru că ăsta era planul. Nu a vrut niciodată să fie faimoasă, să fie o vedetă pop, ea se simţea o cântăreaţă a protestului", a explicat el.

ITV ARCHIVE

Nimeni nu a cântat ca Sinead O'Connor

Mark Savage, jurnalist BBC, specializat în muzică, a schiţat într-o analiză succintă personalitatea lui Sinead O'Connor:

"Nimeni nu a cântat ca Sinéad O'Connor. Nimeni. Fiecare notă a ei o striga cu pasiune pură. Ea a transformat sacadatul Nothing Compares 2 U al lui Prince într-un urlet atotputernic de durere şi pierdere. Aceste emoţii erau tovarăşele ei.

Părinţii ei au divorţat când avea opt ani, iar mama sa - despre care a afirmat mai târziu că a abuzat-o - a murit într-un accident de maşină în 1985.

În adolescenţă, a fost arestată pentru furt din magazine şi trimisă la Azilul Magdalene, pe care l-a descris ca fiind o "închisoare" în care "fetele plângeau în fiecare zi". Toate aceste experienţe dureroase, şi cele care vor urma, s-au revărsat în muzica ei.

I Am Stretched On Your Grave este un cântec de o frumuseţe obsedantă despre dragoste şi pierdere, în timp ce Three Babies, de pe cel de-al doilea album al ei, a pus în evidenţă durerea ei după ce a suferit mai multe avorturi spontane.

Ea şi-a asumat şi durerea altora. Single-ul ei de debut, Mandinka, conţinea referiri la mutilarea genitală a femeilor. Albumul Black Boys On Mopeds din 1990 a abordat brutalitatea poliţiei împotriva bărbaţilor de culoare, cu doi ani înainte ca revoltele din Los Angeles să aducă această problemă în centrul atenţiei. Deşi a fost o figură controversată, protestele ei au fost întotdeauna pline de blândeţe. Când a rupt o fotografie a Papei la televiziunea americană, se gândea la victimele abuzurilor, nu la imaginea ei.

Ultimele sale albume au avut ca personaje propriii copii şi imnuri pentru pace şi comunitate. La începutul acestui an, a câştigat un premiu pentru un album clasic în Irlanda şi l-a dedicat comunităţii de refugiaţi din ţară.

Nothing Compares 2 U a fost o excepţie: un cântec care a făcut-o celebră împotriva dorinţei sale. În esenţă, ea a fost o cântăreaţă de protest, cu o voce care cerea să fie auzită. Aşa ar trebui să ne amintim de ea” - a scris Mark Savage.

Intrebarea zilei

Sunteți impulsivi când vine vorba de cumpărături sau luați doar strictul necesar?

Partenerii Nostri