print harry
Actualitate

Prinul Harry. Profimedia

Prinţul Harry promite să finalizeze munca prinţesei Diana în privința HIV: „Efortul mamei mele a rămas neterminat”

Prinţul Harry al Marii Britanii a afirmat că se simte îndatorat să continue munca mamei sale, regretata prinţesă Diana, pentru conştientizarea şi destigmatizarea HIV şi a îndemnat oamenii să-şi facă testul pentru depistarea infecţiei, informează Reuters, transmite Agerpres.

În 1987, Diana a strâns mâna unor pacienţi diagnosticaţi cu SIDA la un spital din Londra, un gest considerat emblematic în lupta pentru contracararea stigmei care afectează persoanele infectate cu HIV. Harry, la rândul său, a devenit un activist vizibil în domeniul HIV/SIDA.

''Efortul mamei mele a rămas neterminat'', a spus prinţul, adresându-se fostului căpitan al naţionalei de rugby a Ţării Galilor, Gareth Thomas, care a anunţat în 2019 că este HIV pozitiv, în cadrul unei înregistrări care marchează Săptămâna naţională a testării HIV.

Dacă ești pasionat de aeronave de luptă, nu trebuie să ratezi documentarul Luptătorii aerului. Pe Digi World și Digi Online, azi de la 18:00!

''Mă simt obligat să încerc să continui pe cât de mult posibil. N-aş putea niciodată să-i iau locul, ca să spun aşa, mai ales în acest domeniu special... având în vedere tot ceea ce a realizat şi a susţinut şi cât de vocală a fost pe acest subiect'', a spus el.

Prince Harry visits Leicester, UK - 21 Mar 2017
Prince Harry trece pe lângă o fotografie a mamei sale, prințesa Diana. Profimedia

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), circa 38 de milioane de persoane trăiau cu HIV la nivel global la sfârşitul lui 2020, iar afecţiunile asociate SIDA au dus la decesul a peste 36 de milioane de oameni de la începutul acestei crize sanitare, în anii 1980.

Asociaţiile de caritate importante din domeniul HIV/SIDA speră că testările mai extinse ar putea pune capăt apariţiei unor noi cazuri de SIDA în Anglia până în 2030.

Prinţul Harry s-a testat în 2016, demers care a dus la o creştere de 500% în cererea de teste oferite de una dintre organizaţiile de caritate. Testarea pentru HIV a scăzut cu circa 30% în timpul pandemiei de COVID-19, a mai spus el.

''Fiecare dintre noi are câte o datorie sau cel puţin o oportunitate de a ne testa noi înşine şi de a facilita accesul celorlalţi la testare'', a spus Harry. ''Iar apoi va deveni doar un lucru obişnuit ca atâtea altele''.

Cine va moșteni casa în care a copilărit prințesa Diana. Nici prințul William și nici prințul Harry nu vor ocupa domeniul Althorp

Intrebarea zilei

Ce planuri ai, ce vei face în primele luni ale anului 2024?

Partenerii Nostri