Queen Rania of Jordan receives a honorary degree in International cooperation La Sapienza University, Rome, Italy - 10 Dec 2015
Actualitate

Regina Rania a Iordaniei, o apărătoare a drepturilor femilor și tinerilor. / Foto: Profimedia

Regina Rania a Iordaniei, poveste de viață fascinantă. Fosta IT-istă s-a logodit cu Abdullah la două luni de la prima întâlnire

Numită de mulți "cea mai frumoasă" sau "cea mai stilată regină din lume", Rania a Iordaniei are o poveste de viață cel puțin interesantă. Născută într-o familie de condiție medie, în Kuwait, aceasta a studiat în Cairo, a lucrat în domeniul bancar și în IT și s-a căsătorit cu cel ce avea să devină regele Iordaniei la șase luni de la prima lor întâlnire. Astăzi, Rania are 51 de ani, e o figură marcantă în lumea musulmană și are patru copii alături de soțul ei, Abdullah al II-lea. 

Pasionată de modă, mereu aranjată și ca scoasă din cutie cu orice ocazie, Rania a modificat preconcepțiile despre locul femeii într-o societate musulmană. Mai mult, aceasta este implicată din punct de vedere social, fiind o militantă pentru drepturile femeilor, refugiaților și tinerilor, și o voce importantă în domeniul Educației. 

În vârstă de 51 de ani, Rania Al Abdullah s-a născut în Kuwait, din părinți palestinieni. A studiat Administrarea Afacerilor la Universitatea Americană din Cairo, iar în 1991, anul în care a absolvit, a izbucnit război în Golf, moment în care familia sa a decis să se refugieze în Iordania. Rania a început să lucreze în domeniul bancar și apoi în IT, iar pe Abdullah II bin al-Hussein l-a întâlnit la un dineu unde își însoțea un coleg de serviciu.

Citește și: Regina Rania a Iordaniei, impecabilă la întâlnirea cu prințul Charles și Camilla, într-o ținută de culoarea untului

Rania și Abdullah al II-lea s-au logodit la două luni de la prima întâlnire

Regina Rania a Iordaniei si sotul ei, regele Abdullah
Regele Abdullah al II-lea și Rania sunt căsătoriți din 1993. / Foto: Profimedia

La doar două luni de la acel moment, viitorul rege al Iordaniei o cerea în căsătorie pe Rania, iar după alte patru luni, cei doi s-au căsătorit. Nunta lor a avut loc în iunie 1993. La acel moment, frumoasa Rania nu bănuia că va devenit regină în doar șase ani. Fratele soțului ei ar fi trebuit să preia tronul de la tatăl său, însă pe patul de moarte, Hussein bin Talal l-a numit pe Abdullah rege, astfel încât în 1999, pe când avea doar 28 de ani, Rania a devenit una dintre cele mai tinere regine ale lumii.

Din acel moment, frumoasa șatenă a început să se dedice cauzelor în care crede, educația fiind domeniul care a atras-o cel mai tare. A încurajat investițiile în acest sector și reforma în învățământ. Și pe plan internațional, implicarea ei a fost recunoscută inclusiv de UNICEF.

Regele Abdullah al II-lea și regina Rania a Iodaniei au patru copii

Citește și: Regina Rania a Iordaniei, imagini rare pe rețelele sociale, alături de familie. Cât de frumoase sunt fiicele ei adolescente

Viața de familie a Raniei este și ea una exemplară. Aceasta și Abdullah au fost întotdeauna uniți, împreună la multe angajamente de peste hotare. Aceștia au împreună patru copii: doi băieți și două fete.

Regina Rania nu poartă voal și e o împătimită a modei

Rania nu poartă voal sau hijab și spune că acest lucru nu este condamnat de religie: "De fapt, în religia noastră nu există constrângere. Cu alte cuvinte, nu ești forțat să porți voal și aceasta este o decizie personală din partea mea de a nu-l purta. Pentru mine, indiferent dacă-l porți sau nu, nu este o expresie a părerilor tale despre femei; nu se reflectă asupra statutului femeii. Aceasta este o greșeală pe care cred că o fac mulți oameni din întreaga lume, că iau voalul și presupun că reprezintă un mod de a gândi, sau că reprezintă opresiunea femeilor sau neputința. Nu este cazul. Eu prefer să judec femeile după etica, valorile lor, ceea ce gândesc, ceea ce fac, mai degrabă decât după ceea ce poartă", povestea regina în 2006, pentru revista Elle.

Regina Rania a Iordaniei
Regina Rania a Iordaniei este o mare împătimită a modei. / Foto: Profimedia

"Evident, fiind în ochii publicului, există unii oameni care ar prefera ca eu să port voal și sunt unii care sunt foarte fericiți că nu am, așa că toată lumea are o părere. Dar la sfârșitul zilei, așa cum am spus, este o alegere personală din partea mea, iar lucrul amuzant este că sunt întrebată despre văl mult mai mult în Occident decât în ​​Orientul Mijlociu. Când sunt în Iordania sau când călătoresc prin lumea arabă, ei acceptă acest lucru și este normal și nu mă simt niciodată că este o problemă. Întotdeauna spun despre voal: Ar trebui să judecăm femeile în funcție de ceea ce se întâmplă în capul lor, mai degrabă decât de ceea ce este pe capul lor”, a mai declarat Rania pe această temă.

Soția regelui Iordaniei este un adevarat exemplu de rafinament pentru fetele și femeile din întreaga lume. Cei mai cunosuți designeri o adoră, iar Giorgio Armani a declarat despre ea: "Are un corp de model și se prezintă întocmai ca o regină. Ce ți-ai putea dori mai mult?".

Foto: Profimedia

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri