Cea mai tristă zi de naștere! Regina Elisabeta a II-a a împlinit 95 de ani fără prințul Philip alături

O zi care ar fi trebuit sărbătorită cu fast este învăluită în tristețe și doliu. Regina Elisabeta a II-a împlinește 95 de ani în 21 aprilie și, pentru prima dată, nu vor avea loc niciun fel de evenimente publice. Casa Regală se află în doliu după moartea partenerului de viață al suveranei, prințul Philip.

O zi obișnuită petrecută la Castelul Windsor, cu doar câteva vizite din partea persoanelor dragi, menite să-i ridice moralul - așa își petrece regina Elisabeta a II-a ziua în care împlinește 95 de ani.

Citește și: Gestul de prețuire al lui Kate Middleton pentru regina Elisabeta a II-a și prințesa Diana, la înmormântarea prințului Philip

Prințesa Anne, contesa Sophie, Camilla, soția prințului Charles, fiul Andrew și nepoata Eugenie sunt printre puținii oameni care o vor vizita pe suverană.

Incoronarea reginei Elisabeta a II-a, 1953 / Foto: Profimedia

Tăria reginei se vede și în momentele de după pierderea celui cu care a fost căsătorită 73 de ani. În stilul caracteristic, aceasta a insistat că face față situației, notează Mirror, care citează surse din apropierea familiei regale.

Ziua de naștere a Reginei este sărbătorită de obicei și prin tragerea a 41 de salve de tun în Hyde Park, 21 de salve de tun în Windsor Great Park și 62 la Turnul Londrei. Anul acesta, tradiția nu se va respecta.

Regina Elisabeta a II-a s-a recules după moartea prințului Philip

După înmormântarea prințului Philip, din 17 aprilie, la care au participat 30 de persoane, suverana britanică a decis să-și ia puțin timp doar pentru ea și a găsit alinare în natură, în preajma câinilor ei. A ales să-și conducă singură mașina până în apropierea castelului Windsor, la domeniul Frogmore, unde s-a recules printre florile de pe malul lacului și cireși înfloriți, notează The Sun. În același loc a stat și prințul Harry când s-a întors din SUA pentru înmormântarea bunicului său.

Ziua de naștere a reginei, sărbătorită în două zile diferite

Regina Elisabeta a II-a și printul Philip, 1953 / Foto: Profimedia

Conform tradiţiei, oficial, ziua de naştere a suveranei britanice este marcată în cea de-a doua zi de sâmbătă a lunii iunie, prin parada militară "Trooping the Colour", când peste o mie de soldaţi îmbrăcaţi în uniforma tradiţională de gală mărşăluiesc prin centrul Londrei.
Tradiţia dublei celebrări a fost instaurată de regele George al II-lea, în 1748, pentru a putea beneficia de condiţii meteo mai blânde. Acesta fiind născut în luna noiembrie, nu putea să organizeze parade de ziua sa, vremea fiind de regulă rece. Astfel, a decis să schimbe data aniversării, celebrându-și ziua de naștere în timpul paradei militare de primăvară. De atunci, toți monarhii britanici îi pot urma exemplul, și pot alege să celebreze de două ori pe an ziua de naștere: o dată în privat, alături de familie și apropiați, iar mai apoi pot marca și public evenimentul.

Website-ul foloseşte cookies. Continuarea navigării pe website reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile aici.