copii laborator stiinta
Divertisment

fetita in laborator imbracata in halat se uita la microscop

Fetita de 8 ani care a castigat concursul Institutului de Stiinte Nucleare din Mexic. Ce a inventat

La doar 8 ani, Xochitl Guadalupe Cruz, o fetita din Mexic, a inventat un dispozitiv care sa ajute familiile nevoiase.

Fetita din Chiapas a fost recunoscuta de Institutul de Stiinte Nucleare al Universitatii Nationale Autonome din Mexic pentru realizarile sale stiintifice deosebite. La doar 8 ani, ea a proiectat si construit un dispozitiv cu energie solara pentru incalzirea apei folosind doar materiale reciclate, potrivit revistei Cultura Colectiva.

In comunitatea lui Xochitl din Chiapas, Mexic, resursele sunt reduse: "Oamenii nu au bani sa cumpere incalzitoare, asa ca taie copacii pentru a obtine lemne de foc si a incalzi apa", spus ea.

Observand aceasta problema, eleva a decis ca vrea sa faca ceva. O veterana a concursurilor stiintifice - ea concureaza la targuri inca de la patru ani - micuta s-a gandit sa isi puna cunostintele si ingeniozitatea la lucru.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Folosind doar materiale aruncate, cum ar fi sticlele, lemnul si plasticul, a conceput un dispozitiv de incalzire care functioneaza pe o sursa de energie gratuita si usor disponibila: soarele.

Dispozitivul ei functioneaza nu numai pentru a furniza apa calda familiilor cu venituri reduse din comunitatea ei, ci si pentru a salva copacii!

Familia lui Xachitl a ajutat-o ​​sa amenajeze dispozitivul pe acoperisul propriei case si l-a folosit pentru a incalzi apa  de baie. Micuta spune ca tot timpul se scalda rapid, astfel incat sa ii ramana si fratelui ei mai mic suficienta.

Tanara inventatoare a fost recent recunoscuta de Institutul de Stiinte Nucleare de la Universitatea Autonoma din Mexic pentru dispozitivul sau de incalzire cu apa cu energie solara, care are potentialul de a imbunatati vietile atat in comunitatile rurale mexicane, cat si in tarile defavorizate din intreaga lume.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri