hedy lamarr
Timp Liber

Inventiile atribuite barbatilor care au fost gandite de femei. Multe dintre ele ne fac viata mai usoara

De-a lungul istoriei, politicienii, filosofii sau inventatorii au fost aproape exclusiv barbati. Ocupatia principala a femeii era, in mare parte, ingrijirea copiilor si a gospodariei. Cu toate acestea, au existat destule doamne care si-au dorit sa iasa din aceasta zona si sa se impuna in lumea controlata de barbati. Si nu putine au fost randurile in care, inventii atribuite barbatilor au fost gandite initial de catre femei.

Acestea cateva dintre cele mai utile inventii ale reprezentantelor sexului frumos:

  • Hedy Lamarr: Tehnologia de comunicare wireless

Hedy Lamarr este recunoscuta pentru performantele sale actroricesti, dar si pentru ca in 1941 a brevetat un sistem secret care a fost folosit in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Dispozitivul de comunicare care modifica dinamic frecventa de emisie, pentru a face dificila interceptarea de catre inamic, sta la baza folosirii in conexiunile mobile si de internet.

  • Alice Ball: Remediul pentru lepra

Alice, chimist la Spitalul Halihi din Hawaii, s-a concentrat asupra bolii Hansen, a.k.a lepra. Ea a dezvoltat un extract injectabil din plante, iar solutia sa a fost folosita peste 2 decenii in intreaga lume pentru a vindeca boala.

  • Marion Donovan: Scutecele de unica folosinta

Nemultumita fiind de scutecele din material textil, pe care trebuia sa le spele dupa fiecare utilizare, ea a realizat primul scutec folosind o perdea de dus. In anul 1949, Marion Donovan a folosit pentru scutecele de acest fel un material absorbant de unica folosinta.

Marion a primit 4 brevete pentru inventiile sale, inclusiv pentru folosirea capselor de plastic ce au inlocuit acele de siguranta care erau foarte periculoase.

  • Elizabeth Magie Phillips: Jocul Monopoly

Unul dintre cele mai populare jocuri din lume, Monopoly, a fost inventat in 1904, iar la acel moment se numea The Landlord's Game. Jocul inchipuit de ea reprezenta o critica la adresa nedreptatilor capitalismului salbatic. Ideea i-a fost preluata in mod fortat de Charles Darrow, care a vandut-o catre Parker Brothers.

  • Margaret Knight: Punga de hartie cu fund patrat

In 1868, Knight a inventat o masina care forma pungile de hartie cu fund patrat. Ea a construit un model din lemn al dispozitivului, dar nu a putut aplica un brevet pana cand nu a facut un model de fier.

In timp ce modelul era dezvoltat in magazin, Charles Annan i-a furat ideea si a brevetat-o. Desi a primit credit pentru aceasta inventie, Knight a castigat drepturile abia in urma unui proces.

  • Dr. Grace Murray Hopper: Limbajul de programare al computerului

Desi in istorie este notat faptul ca John von Neumann a initiat primul program al computerului, Hopper este cea care a inventat codurile pentru a-l programa. Unul dintre limbajele de programare pe care ea l-a creat, COBOL, este inca folosit astazi.

  • Caresse Crosby: Sutienul modern

Caresse este cea care le-a scapat pe femei de corsete. Ei i-a apartinut ideea, dar este adesea lasata in umbra pentru ca si-a vandut brevetul companiei Warner Brothers Corset.

  • Ada Harris: Aparatul de indreptat parul

Marcel Grateau este adesea creditat pentru inventarea aparatului de indreptat parul, insa Harris si-a revendicat patentul pentru el in 1893.

  • Ada Lovelace: Primul algoritm pentru computer

Ada Lovelace s-a remarcat in domeniul stiintelor matematice si ca scriitoare, fiind cunoscuta in principal pentru colaborarea sa cu matematicianul englez Charles Babbage, cel care a proiectat primul calculator din lume, in 1837. Ada Lovelace a scris primul algoritm pentru un computer.

  • Mary Anderson: Stergatoarele de parbriz

Ideea i-a venit in iarna lui 1903, cand, calatorind cu tramvaiul, a observat ca vatmanul nu vede drumul din cauza fulgilor viscoliti. A nascocit dispozitivul actionat manual din interior si a dat schita cuiva pentru partea de executie.

Prima firma care si-a dotat automobilele cu stergatoare de parbriz inventate de Mary Anderson si actionate manual din interior a fost Cadillac, in anul 1922.

  • Josephine Cochran: Masina de spalat vase

Josephine a creat o masina care spala vesela fara sa o sparga. Acest lucru s-a intamplat in 1886, dar abia 40 de ani mai tarziu dispozitivul a fost recunoscut ca un lucru necesar in gospodarie.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri