femeie din arabia saudita
Divertisment

Femeile din Arabia Saudita pot sa conduca si sa calatoreasca singure

Moment istoric pentru femeile din Arabia Saudita. Dupa ani de restrictii, se schimba regulile de calatorie pentru ele

Potrivit Bloomberg si Reuters, Arabia Saudita a ridicat restrictiile de calatorie pentru femei.

Dupa ce anul trecut a usurat restrictiile sociale - cum ar fi anularea interdictiei femeilor de a avea permis de conducere - Printul mostenitor al regatului, Mohammed bin Salman, continua procesul de transformare al regatului conservator musulman.

Recent, el a aprobat o serie de decrete care prevad ca trebuie sa ii fie eliberat pasaportul oricarui cetatean din Arabia Saudita care solicita acest lucru si care are peste 21 de ani, indiferent de genul acestuia.

Modificarile aduse regulamentarilor acorda, de asemenea, femeilor, pentru prima data, dreptul de a inregistra nasterea unui copil, casatoria sau divortul. Tot lor pot sa li se elibereze documente oficiale ale familiei si, mai nou, pot sa fie eligibile ca tutore pentru copiii minori.

Potrivit Wall Street Journal, deciziile reprezinta "un pas rar impotriva patriarhiei adanc inradacinate in societatea saudita”.

Ce spun femeile din Arabia Saudita despre schimbarea regulilor de calatorie

Jurnalistii de la ELLE.com au vorbit cu mai multe tinere din Arabia Saudita, incurajandu-le sa-si spuna parerea in legatura cu acest moment istoric in istoria regatului musulman. Sarah, de 23 de ani, rezidenta Jeddah, a spus ca a inceput sa planga cand a primit vestea.

"Acum avem aceleasi drepturi in ceea ce priveste calatoritul", a spus Sarah. "Chiar daca tatal si unchiul meu mi-au dat mereu voie sa parasesc tara, e un pas enorm pentru alte femei care nu pot calatori pentru ca parintii sau tutorele lor le interzic acest lucru. Pentru ele, decizia este incredibila."

Abeer, o femeie de 28 de ani care locuieste in nordul Arabiei Saudite, a declarat pentru ELLE.com ca s-a intrebat mereu ce se va alege de ea cand nu va mai fi tatal ei in viata. S-a temut ca viata ii va sta in mainile unui alt barbat, un frate sau un var pe care nu-l cunoaste, care va lua decizii pentru ea. "Acum sunt propriul meu tutore", a spus Abeer.

"Sunt atat de fericita si de emotionata si speriata din anumite puncte de vedere. Este o provocare sa-ti conduci propria viata. Nu pot sa cred ca nu mai suntem considerate cetateni de categoria a doua. Nu credeam niciodata ca visurile noastre vor deveni realitate."

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?