shutterstock_35980657
Horoscop

Vineri 13, zi cu ghinion? De ce au apărut superstiții legate de această dată

Oamenii se folosesc de superstiții pentru a da un sens evenimentelor de zi cu zi, pentru a invoca norocul sau a evita ghinioanele. Sunt nenumărate superstiții în întreaga lume, dar vineri 13 rămâne una din cele mai celebre.

Ideea că există o zi care atrage nenorociri nu a apărut de nicăieri. De când și de ce a devenit această dată una cu ghinion, puteți citi mai jos.

Dovezi științifice neconcludente

Deși pare greu de crezut, s-au făcut cercetări științifice pentru a vedea dacă există vreo urmă de adevăr în spatele superstițiilor legate de vineri 13.

Într-un studiu din 2001, Brian Lucey, statistician și profesor de afaceri la Trinity College Dublin din Irlanda, a analizat cercetările anterioare care ar fi constatat ca rentabilitatea pieței bursiere pe data de 13, vineri, ar fi fost mai mică decât oricare altă vineri.

El a observat mai multe defecte în metodologii-de exemplu, că se concentrau doar pe câteva piețe sau doar pe bursa unică. În plus, a constatat că atunci când analizăm datele în ansamblu, randamentele de vineri 13 au fost, de fapt, puțin mai mari decât cele din alte zile de vineri.

Așadar, statistic vorbind, vineri 13 nu s-a dovedit o zi mai ghinionistă decât altele.

Schimbarea comportamentului uman

Deși nu există studii care să demonstreze că vineri 13 este într-adevăr ghinionist, Kenneth Drinkwater, parapsiholog la Universitatea Metropolitană din Anglia, a declarat pentru Live Science că oamenii încă își modifică comportamentul în cursul zilei cu pricina.

De exemplu, el îi dă drept exemplu pe care își schimbă stilul de a conduce, devenind mai precauți sau speriați. Interesant este că nu s-a dovedit niciodată că accidentele de circulație ar fi mai frecvente vinerea 13.

Oricât de bizar ar părea, pentru unii această dată este reconfortantă: "Îi ajută pe oameni să-și reducă anxietatea”, a spus Neil Dagnall, parapsiholog la Universitatea Metropolitană din Manchester. "Superstiția este că un mecanism de reasigurare."

Dacă lucrurile nu merg bine vinerea 13, este liniștitor pentru oamenii să creadă că data în sine e de vină pentru nenorociri: "Din punct de vedere psihologic, superstițiile apar din dorință de a influența evenimentele externe, de a scădea anxietatea și de a reduce incertitudinea", a spus Drinkwater pentru Live Science.

Cum s-a transformat vineri 13 într-o zi cu ghinion

Se pare că superstiția a apărut întâi și întâi în mitologia nordică antică. În cartea sa, "Folclor de vacanță, fobii și distracție", Donald Dossey descrie un mit norvegian care implică o cină pentru 12 zei.

Cel de-al 13-lea-zeul păcălelilor, Loki-a apărut neinvitat și l-a rănit pe Balder, zeul bucuriei și fericirii. Astfel, oamenii au început să se ferească de numărul 13.

Există o a două poveste despre o cina de 13 persoane, care este, de asemenea, parțial responsabilă pentru superstiție: Cina cea de Taină, în care 13 oameni au mâncat împreună cu o zi înainte de vinerea în care Iisus a fost răstignit.

La cină au participat Iisus și cei 12 apostoli ai săi-inclusiv Iuda, care a ajuns să-l trădeze. Faptul că au fost prezente 13 persoane și că Mântuitorul a fost răstignit într-o zi de vineri i-a determinat pe unii să creadă că vineri, 13, este o zi a nenorocirii.

Numere perfecte și numere imperfecte

În unele culturi, 12 este considerat numărul "perfect": există 12 luni într-un an, 12 semne zodiacale, 12 zei ai Olimpului și așa mai departe. Practic, 12 este greu de urmat, așa că 13 a devenit, dintr-o dată, un număr nefast.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Cum vi se par prețurile de pe litoral din acest sezon?

Partenerii Nostri