studiu obezitatea la copii
Parenting

Copiii care parcurg drumul spre scoala pe jos ori pe bicicleta sunt mai putin predispusi la a deveni supraponderali sau obezi, decat cei care parcurg acest traseu cu masina sau cu mijloacele de transport in comun, arata un studiu recent.

Activitatea banala care ii poate salva pe copii de obezitate, potrivit celor mai noi descoperiri stiintifice

Copiii care parcurg drumul spre scoala pe jos ori pe bicicleta sunt mai putin predispusi sa devina supraponderali sau obezi decat cei care parcurg acest traseu cu masina sau cu mijloacele de transport in comun, arata un studiu recent.

Cercetarea, condusa de oamenii de stiinta de la Universitatea din Cambridge, este prima care evalueaza impactul activitatii fizice asupra excesului de greutate si a gradului de obezitate pentru copiii de scoala primara, prin relatia simultana a doua dintre principalele tipuri de activitate fizica extracurriculara: naveta de zi cu zi la scoala si frecventa participarii la ora sport.

La studiul publicat in BMC Public Health au participat peste 2000 de elevi, dintre care aproape jumatate au facut in fiecare zi miscare. 

In loc sa utilizeze indicele de masa corporala ca masura a obezitatii, cercetatorii au masurat greutatea corporala si masa musculara si au evaluat modul in care acestea au fost corelate cu nivelurile de activitate fizica.

Autorii studiului au descoperit ca micutii care au inceput sa mearga pe jos la scoala aveau mai putin grasime corporala, si, prin urmare, erau mai putin predispusi la a deveni supraponderali sau obezi.

"Atat IMC, cat si punctele in care IMC-ul ridicat este asociat cu sanatatea precara variaza in functie de varsta, sex si etnie. In timp ce s-au facut ajustari in ultimii ani pentru a tine cont de aceste variatii, IMC ramane modalitatea gresita de a masura riscurile legate de sanatate asociate cu obezitatea", a spus Lander Bosch, autor al studiului.

Oamenii de stiinta spun ca este vital sa se inteleaga relatia dintre nivelurile de obezitate si diferitele tipuri de activitate fizica, in scopul de a dezolta masuri care ar putea stopa cresterea numarului de cazuri de obezitate infantila.

In 2018, datele COSI pentru Romania indicau o prevalenta a supraponderalitatii (inclusiv obezitate) la copiii de 8 ani de 26,75% si a obezitatii de 11,6%.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Etichete: copii , sport , studiu

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri