femeie care alapteaza
Parenting

femeie imbracata in alb care alapteaza bebelusul in fata unui geam

Ce sa eviti cand alaptezi. Reguli pentru proaspetele mamici

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda proaspetelor mamici sa alapteze pana la cel putin sase luni. Vestea buna? Sharman L. Reed, medic primar de obstetrica si ginecologie la Kaiser Permanente, spune ca sunt mai putine restrictii pentru mamici in timpul alaptarii decat in timpul sarcinii.

Pediatrul Natasha Burgert, purtatorul de cuvant al Academiei Americane de Pediatrie, explica faptul ca atunci cand medicii sfatuiesc mamele sa evite anumite alimente, medicamente sau activitati in timpul alaptarii, o fac din doua motive: fie ele ingreuneaza productia laptelui, fie afecteaza calitatea acestuia.

Iata ce e bine sa eviti si ce nu daca esti proaspata mamica si alaptezi

Alcoolul

Il poti consuma cu moderatie, daca retii cateva informatii esentiale: "Cand bei un pahar de vin, nivelul alcoolului in sange creste si scade abia o ora mai tarziu. La fel se intampla si cu alcoolul din laptele matern."

Asadar, daca vrei sa consumi alcool, e indicat sa-ti hranesti copilul inainte si sa ai o cantitate mulsa, stocata corespunzator, in cazul in care micutului i se face foame cat alcoolul inca are un nivel crescut in lapte.

Antihistaminicele

"Daca un medicament iti usuca nasul, iti va usca si sanii", spune Burgert. Astfel, sezonul alergiilor le poate ridica probleme proaspatelor mamici care alapteaza.

Contraceptivele

Unele contraceptive orale, in special cele cu progesteron si estrogen, pot reduce productia de lapte.

Botoxul

Nu exista foarte multe studii despre botox si alaptare. "Cantitatile folosite in interventiile estetice sunt mici, dar botoxul ramane timp de trei-patru luni in tesuturile corpului si ar putea ajunge in laptele matern”, spun specialistii.

Cafeina

Burgert spune ca doar mamicile pot decide daca vor sau nu sa consume produse pe baza de cafeina in timpul alaptarii. Aceasta substanta nu va va rani copilul, dar poate avea efecte asupra lui.

"Am cunoscut mame care au baut un singur latte si au jurat ca micutul lor a fost mai agitat dupa aceea, dar si mame care sustin ca beau si cate 3 espresso zilnic si bebelusii lor nu au nimic. Totul depinde de modul in care copilul metabolizeaza cafeina."

Tigarile

E un subiect controversat, insa Burgert spune ca incurajeaza mamele care fumeaza sa alapteze, in conditiile in care incearca sa renunte sau sa reduca semnificativ numarul de tigarete. Ea spune ca alaptarea protejeaza copilul de alte probleme si ca e un compromis la care poate ajunge de dragul bebelusilor.

Lactatele

Burgert spune ca este chiar bine pentru un bebelus sa asimileze alimente la care oamenii pot dezvolta alergii. "Daca doriti sa preveniti alergiile la arahide, lactate sau soia, consumul acestora este indicat. E bine ca cei mici sa fie expusi la toate aceste alimente pe parcursul primelor sase luni ale vietii lor. "

Ingerarea placentei

Celebritati precum Chrissy Teigen si Kim Kardashian si-au mancat placentele. Medicul sustine insa ca placenta incetineste productia de lapte deoarece contine progesteron si alti hormoni.

Expunerea la soare

Cand vine vorba de alaptare, Burgert spune ca hidratarea este un factor major. A sta prea mult timp la soare o poate deshidrata pe mamica, asa ca aceasta trebuie sa se asigure ca consuma suficiente lichide.

Pestele si sushi

Cazul este similar cu cel al consumului de alcool. Aceste doua alimente sunt de evitat. Daca mamicilor le este insa foarte pofta, trebuie sa aiba grija ca mercurul sa poata iesi din sistem pana la urmatoarea alaptare a bebelusului.

Usturoiul

Desi se spune ca usturoiul face ca laptele matern sa aiba un gust neplacut, medicii pediatri spun ca el nu este daunator pentru cei mici si ca ei se vor adapta la schimbarea aromei.

Glutenul

Cazul este similiar cu cel al lactatelor. Daca cel mic nu a fost diagnosticat cu boala celiaca, mama poate consuma gluten in timpul alaptarii.

Vopseaua de par

Nu exista o multime de cercetari in acest sens, dar Asociatia Americana a Sarcinii spune ca nu e interzis ca proaspetele mamici sa apeleze la o schimbare de look daca alapteaza. Colorantii nu sunt foarte toxici, asa ca, desi unii ar putea fi absorbiti in piele, este putin probabil ca ei sa ajunga pana in laptele matern.

Accutane

Cand vine vorba de acest medicament contra acneei, comunitatea medicala spune ca exista o legatura intre nivelurile ridicate de vitamina A din medicament si modul in care se dezvolta bebelusii.

"E interzis ca o femeie sa ramana gravida luand Accutane. Nu exista insa suficiente studii legate de administrarea acestui medicament si alaptare. Teoretic, e de evitat."

Antrenamentele intense la sala

Atata timp cat mama adopta un regim alimentar adecvat, pentru a compensa energia pe care o arde in timpul antrenamentului, si ramane hidratata, n-ar trebui sa existe probleme.

Mancarurile picante

"Exista o serie de mituri despre mancarurile picante si alaptare, dar adevarul este ca multe femei din alte parti ale lumii traiesc cu o dieta mai picanta, cu usturoi, mai aromata, iar ele isi alapteaza bebelusii fara probleme."

Marijuana

Din cauza modului in care este procesata marijuana in organism, ea ramane in sistem pentru mult timp. Cercetarile sunt inca limitate, dar unele studii sugereaza ca aceasta poate fi transmisa copilului prin lapte si poate provoca dificultati de dezvoltare sau de invatare.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri