legume congelate
Retete

caserole cu ardei gras, mazare si broccoli congelate

Cele mai frecvente greseli pe care le facem cand gatim legume congelate

Legumele reprezinta o parte importanta a unei diete echilibrate insa, cu toate acestea, doar 1 din 10 adulti le prepara si consuma corect.

Legumele congelate sunt la fel de sanatoase ca cele proaspete si nu presupun scoaterea unor sume mari din portofel la achizitie. In momentul in care sunt gatite insa, ele se pot transforma cu usurinta intr-un "piure" neapetisant daca nu sunt respectate cateva reguli de baza.

"Intrucat procesul de congelare a legumelor este conceput pentru a pastra nutrientii, aroma, textura si culoarea, este important sa pastram aceste atribute si cand le gatim", spune Lisa Shepherd, instructor de nutritie la Universitatea de Stat din Tennessee.

Deci cum sa pregatim corect legumele congelate, astfel incat sa rivalizeze cu cele proaspete in preparatele noastre? Evitand urmatoarele greseli!

Ce greseli facem cand pregatim legumele congelate

Greseala nr. 1: Alegerea oricarei pungi din congelatorul de la magazin

Inainte de a pune o punga cu legume in caruciorul de cumparaturi, palpeaza si vezi daca acestea sunt grupate impreuna. "Daca par stranse in cocoloase, inseamna ca s-au dezghetat si reinghetat undeva de-a lungul calatoriei lor catre magazin si au pierdut nutrienti in acest proces", spune Beth Auguste, consilier in nutritie din Philadelphia.

Greseala nr. 2: Folosirea legumelor congelate in mancarurile gresite

"Cele mai bune mancaruri pentru legumele congelate sunt cele pregatite in tava la cuptor, supele si felurile cu mai multe ingrediente, care pot sa le deghizeze textura", a spus Shepherd, care recomanda utilizarea exclusiv a legumelor congelate sau a celor proaspete intr-un preparat, fara ca cele doua tipuri sa fie amestecate.

Greseala nr. 3: Decongelarea legumelor inainte de a le gati

Cea mai mare problema cand vine vorba de legumele congelate este textura. "Intrucat inghetarea face ca apa sa se extinda, iar legumele sunt in mare parte apa, procesul de inghetare impinge si intinde peretii celulelor la maxim", a spus Shepherd. "Acest proces are ca rezultat o structura redusa si o textura mai moale in momentul dezghetarii."

"Cand gatiti, nu este nevoie sa dezghetati legumele in prealabil - acestea se dezgheteaza rapid in timpul oricarui proces de gatire, iar prepararea lor in stare congelata va poate ajuta sa obtineti cea mai buna textura", a spus Shepherd. Singurele exceptii sunt porumbul pe stiulete si verdeata cu frunze.

Greseala nr. 4: In unele cazuri, NU decongelam si scurgem

Contrar celor prezentate mai sus, in anumite cazuri dezghetarea si scurgerea legumelor este cruciala pentru modul in care se prepara o reteta. Spanacul, de exemplu, trebuie decongelat si scurs pentru a scapa de excesul de apa.

Greseala nr. 5: Adaugarea legumelor congelate prea curand in mancare

Majoritatea legumelor sunt trecute timp de cateva minute in apa clocotita inainte de a fi inghetate, asa ca se gatesc mai repede decat cele proaspete.

Multi dintre noi avem tendinta de a adauga legumele congelate in acelasi timp cu restul ingredientelor crude, ceea ce duce la eliminarea nutrientilor (in special vitamina C si unele vitamine B) si la obtinerea unei texturi neplacute.

Legumele congelate trebuie adaugate mai tarziu, uneori chiar spre finalul retetei: "In general, legumele mici inghetate, precum fasolea verde, vor avea nevoie de mai putin timp pentru a gati, in timp ce cele mai mari, cum ar fi cartofii sau bucatile de dovleac, vor avea nevoie de mai mult", a spus Casey Seiden, dietetician in New York.

Greseala nr. 6: Prepararea la cuptorul cu microunde

"Cu cat legumele sunt mai expuse la caldura si apa, cu atat calitatea le scade. Evitati sa le introduceti in cuptorul cu mircounde sau sa le fierbeti exagerat de mult", a spus Shepherd.

Greseala nr. 7: Asteptarea unui an pentru a consuma legumele congelate

Da, congelarea le pastreaza proaspete pentru o perioada indelungata de timp, impiedicand cresterea si aparitia microorganismelor care determina degradarea, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA.

Dar activitatea enzimelor care poate afecta calitatea alimentelor nu este oprita prin inghetare, ci doar incetinita - asa ca, desi legumele congelate pot fi consumate in siguranta pana la 12 luni, s-ar putea sa apara schimbari de aroma, culoare sau textura care sa le faca mai putin placute.

Perioada de valabilitate recomandata a legumelor congelate este de 8 pana la 12 luni, insa utilizarea timpurie le va face mai apetisante si gustoase.

Greseala nr. 8: Supra-inghetarea la congelator

Cumpararea legumelor congelate este o modalitate excelenta de a economisi bani, dar acestea pot fi supra-inghetate daca punga nu este bine sigilata dupa prima folosire. Expunerea la aer provoaca oxidare, o schimbare chimica ce modifica drastic continutul de grasime, structura si pigment. "Pentru legume, asta inseamna o valoare nutritiva mai mica", spune Seiden.

Supra-inghetarea la congelator nu face ca legumele sa fie mai putin sigure pentru consum, dar poate schimba textura mancarurilor. Pentru o nutritie si o textura optime, Seiden recomanda indepartarea restului de legume congelate din punga de depozitare initiala si transferarea lor intr-o punga cu fermoar imediat dupa prima folosire.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri