test sarcina probleme fertilitate
Sanatate

Majoritatea femeilor petrec ani intregi incercand sa evite o sarcina, doar pentru a realiza mai tarziu cat de greu este sa ramana insarcinate.

5 simptome fizice de infertilitate pe care le ignori si despre care trebuie sa vorbesti cu medicul

Majoritatea femeilor petrec ani intregi incercand sa evite o sarcina, doar pentru a realiza mai tarziu cat de greu este sa ramana insarcinate.

Statisticile arata ca aproximativ 1 din 8 cupluri se confrunta cu probleme de infertilitate, o treime din acestea fiind cauzate de problemele partenerului feminin.

Din pacate, majoritatea femeilor nu afla ca au aceste probleme pana nu ajung in cabinetul unui specialist in fertilitate. Lucru care se intampla dupa ce au incercat, fara succes, sa aiba un copil.

Multe dintre ele nu cunosteau faptul ca exista indicii care sugereaza ca este posibil sa ai probleme de infertilitate. In timp ce unele simptome pot parea banale, vei dori sa le comunici medicului tau cat mai repede. Diagnosticarea si tratarea precoce a unei probleme de infertilitate poate imbunatati sansele de a ramane ulterior insarcinata. Mai jos sunt doar cateva semne majore care pot indica infertilitatea:

  • Menstruatie neregulata

Un ciclu menstrual neregulat este un semn care indica probleme de infertilitate, a spus ginecologul si endocrinologul Evelyn Mok-Lin pentru Huff Post.

El afirma ca persoanele care ar trebui sa se ingrijoreze sunt cele carora menstruatia le vine rar, prea des sau chiar deloc. In mod obisnuit, aceasta inseamna ca nu ai ovulatii in mod regulat.

Spottingul sau sangerarea anormala pot reprezenta, de asemenea, motive de ingrijorare. Femeile care "au ciclu regulat, dar au sangerari anormale, inclusiv dupa contactul sexual, pot avea polip, fibrom sau o infectie", a afirmat Mok-Lin.

In plus, schimbarile semnificative ale calitatii si cantitatii de sange, in cazul unei menstruatii obisnuite, ori durerile extreme resimtite in aceasta perioada pot indica existenta unei probleme.

  • Durere pelvina

Daca ai in mod constant dureri in aceasta zona, fie in timp ce ai contact sexual sau cand mergi la baie, exista sanse mari sa ai endometrioza - afectiune de care sufera 10% din femei in anii de reproducere.

Uneori aceasta durere te poate lovi din senin, fara niciun motiv aparent, si probabil se va simti ca o injunghiere. Endometrioza provoaca, de asemenea, dureri intense la menstruatie.

  • Iti creste par pe fata si corp

Parul gros, inchis la culoare, pe buze, barbie, gat sau burta nu este doar enervant, ci ar putea fi si un semn al sindromului ovarului polichistic sau PCOS, o afectiune hormonala comuna care te poate impiedica sa ramai rapid insarcinata.

Daca observi ca iti creste par pe fata si corp, este timpul sa mergi la medic.

  • Iti curge lapte din sani

Daca nu esti insarcinata, nu alaptezi si observi ca sanii tai secreta lapte, este posibil sa ai un nivel ridicat de prolactina, hormonul care este responsabil de producerea laptelui matern.

In timp ce acest lucru poate parea inofensiv, laptele matern poate fi un simptom al infertilitatii deoarece nivelul ridicat de prolactina perturba modul in care sunt produsi hormonii sexuali.

  • Bufeuri

Daca resimti constant bufeuri sau senzatii bruste de caldura, s-ar putea sa te apropii de menopauza prematura sau de perimenopauza, in functie de varsta pe care o ai. Desi majoritatea femeilor trec la menopauza in jurul varstei de 50 de ani, unele o pot face mai devreme.

Menopauza timpurie este una dintre probleme de fertilitate dificil de tratat si necesita imediat diagnostic si interventie.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri