dieta 8020
Sanatate

Ce este dieta 80/20. Mananci cat vrei, dar cu o conditie

Dieta 80/20 pare prea buna ca sa fie reala si tocmai de aceea redactorii Womans' Day au contactat-o pe Mary Jane Detroyer, dietetician certificat, pentru a afla eficienta, avantajele si dezavantajele acestui regim alimentar.

Ce este Dieta 80/20

Dupa cum ii sugereaza si numele, acest regim depinde exclusiv de proportii. Mai exact, se bazeaza pe principiul ca, daca mananci "sanatos" 80% din timp, poti "pacatui" 20% cu alimente "nesanatoase".

Unii oameni aplica regula in timpul meselor saptamanale, in timp ce altii aleg sa manance "sanatos" de luni pana vineri si nu tin cont de ce isi pun in farfurie sambata si duminica.

In ceea ce priveste restrictiile alimentare, acestea nu exista. Important e sa tii cont de piramida alimentara. De exemplu, grasimile ar trebui limitate si ar trebui sa provina din nuci, seminte si uleiuri sanatoase.

Cum ramane cu cele 20 de procente nesanatoase? Se refera la orice: carbohidrati, zahar, bauturi acidulate.

Dieta isi propune sa simplifice lucrurile pentru oameni si sa le ofere o prezentare schematica de alimentatie, fara a fi prea restrictiva.

Care sunt beneficiile potentiale ale Dietei 80/20

Premisa dietei 80/20 este sa mananci alimente sanatoase de cele mai multe ori. Desigur, alimentatia sanatoasa generala poate avea multe beneficii, cum ar fi scaderea colesterolului, pierderea in greutate, imbunatatirea starii de spirit si a nivelului de energie.

Un alt beneficiu al dietei ar fi lipsa rigiditatii, care de multe ori ii descurajeaza pe oameni sa inceapa un regim alimentar. Notiunea de 20% de libertate dietetica inseamna ca oricine beneficieaza de flexibilitatea de a se rasfata din cand in cand, satisfacandu-si poftele. Ideea e ca, in acest fel, oamenii sa se simta mai putin vinovati daca "triseaza".

Mary Jane Detroyer spune insa ca o dieta care clasifica alimentele in "sanatoase si nesanatoase" nu e corecta si ca da nastere unei relatii problematice cu mancarea: "Recomandarea mea ar fi sa mancati ce doriti, incercand sa faceti mai des alegeri hranitoare, pline de nutrienti, bogate in minerale, vitamine si antioxidanti".

Care sunt dezavantajele potentiale ale dietei 80/20

Principala problema cu Dieta 80/20 este ca nu tine cont de alimentatia intuitiva. Modul in care sunt limitate poftele la un anumit interval de timp ii poate provoca pe oameni sa consume mai multe calorii decat daca si-ar asculta pur si simplu corpul si i-ar oferi ce cere.

"Sa zicem ca iesiti la cina, ca ati bifat cele 80 de procente sanatoase in timpul zilei si ati decis sa va folositi de cele 20 de 'indulgenta'. Comandati un aperitiv si-l mancati pe tot. Comandati felul principal si il mancati pe tot. Desi v-ati saturat, pentru ca stiti ca aveti voie sa trisati 20%, adaugati si desert. Asta e o idee care merge impotriva alimentatiei intuitive: desi organismul va spune ca e plin, limitarile de timp va dicteaza ca trebuie sa mai consumati ceva."

Pentru persoanele care adopta versiunea "saptamana versus weekend", cele doua zile de "alint" pot anula alimentatia sanatoasa din zilele precedente.

"Aceste tipuri de formule nu ii incurajeaza pe oameni sa fie atenti la satietate. Cultura dietei inseamna ca te bazezi pe altcineva pentru a-ti spune ce sa mananci si cand sa mananci, ceea ce este absolut ridicol. In realitate, ar trebui sa ne bazam pe noi insine si pe semnalele transmise de corp pentru a ne mentine hraniti si sanatosi."

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri