mic dejun masa
Sanatate

grup de oameni care iau masa impreuna

Ce inseamna sa mananci moderat. Tehnici pentru o dieta echilibrata, fara excese

Se spune adesea ca putem sa ne mentinem greutatea daca mancam fara sa facem excese. Formularea este insa destul de ambigua fiinda nimeni nu stie ce inseamna, de fapt, sa mananci moderat.

In incercarea de a deslusi expresia, cercetatorii au descoperit ca, cu cat unei persoane ii placea o anumita mancare mai mult, cu atat devenea mai ingaduitoare cu termenul "moderare".

Astfel, tot cercetatorii au concluzionat ca, in general, o abordare 90/10 a mancarii ne va permite sa ne bucuram de un tort delicios fara sa ne simtim prea plini.

Mai exact, indicat este ca 90% dintre alegerile noastre alimentare sa fie sanatoase, pe cand doar 10% pot consta in preparate decadente sau periculoase pentru greutate (pizza, fursecuri, inghetata).

Daca transformam abordarea 90/10 in calorii, atunci specialistii ne recomanda ca 150 pana la 200 de calorii totale din zi sa provina din preparate "interzise". Restul trebuie sa fie sanatoase si satioase!

Iata un plan propus de Woman's Day pentru o dieta moderata, echilibrata, fara excese:

Amidonuri

Produsele pe baza de amidon trebuie distribuite pe parcursul unei zile dupa cum urmeaza: 75g de cereale; 1 felie de paine; ½ cana orez fiert sau paste; 75g de cartofi.

Iata cum s-ar traduce intr-o zi distributia de amidon: jumatate de covrig la micul dejun, un sandwich cu 2 felii de paine la pranz, ½ cartof mare la cina. Poti sa sari peste amidon la micul dejun si la pranz si sa te bucuri de 2 cani de paste la cina.

Placerile vinovate

Acestea nu ar trebui sa depaseasca 200 de calorii zilnic.

Ca sa le distribui corect pe parcursul unei zile, poti sa consumi ½ lingura inghetata; 20g ciocolata; o portie mica de cartofi prajiti; 2 - 3 fursecuri mici; ½ felie de placinta sau prajitura; 1 felie mare sau 2 felii mici de pizza; 2 bucati de pui prajit.

Acestea nu trebuie consumate toate intr-o singura zi, ci cate o sugestie o data pe zi.

Alcoolul

Ca sa nu intreci masura cu alcoolul si pentru a evita ca acesta sa intervina in dieta ta, consuma pe zi 350ml bere obisnuita sau 140ml vin.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?