ceai de lavanda
Sanatate

Ceaiurile de lavandă pot calma anxietatea și sunt de ajutor în cazuri de depresie. / Foto: Shutterstock

Cele mai bune ceaiuri de plante pentru relaxare și sănătate. Lavanda și iasomia sunt în top

Oamenii folosesc ceaiurile pentru a-și îmbunătăți sănătatea și pentru a se relaxa încă de acum mii de ani. Acestea pot reduce stresul, anxietatea și chiar pot îmbunătăți calitatea somnului.

Ceaiurile de plante conțin mai multe tipuri de compuși naturali cu efect antiinflamator, care aduc beneficii corpului uman, precum:

- Antioxidanți, care luptă împotriva stresului

- Compuși antivirali și antibacterieni

- Compuși care reduc inflamația

- Elemente care scad riscul formării cheagurilor de sânge și tensiunii arteriale

Ceaiurile de plante sunt, în general, sigure pentru toată lumea, însă câteva tipuri pot declanșa o reacție alergică. Așadar, înainte de a adăuga un ceai nou în dietă, este indicat să vă documentați în legătură cu modul în care reacționează în combinație cu anumite medicamente ori boli.

Cel mai bun ceai: ceaiul de balsam de lămâie

ceai de balsam de lămâie

Balsamul de lămâie se găsește sub formă de capsule, creme și ceaiuri. Studiile sugerează că balsamul de lămâie ajută la relaxare, bunăstare și calmează simptomele stresului.

Un studiu făcut în 2014 spune că alimentele care conțin balsam de lămâie pot îmbunătăți funcțiile cognitive ale tinerilor adulți.

Citește și: Ceaiuri pentru slăbit. Cum să topești rapid grăsimea cu ajutorul acestor băuturi

Cel mai bun ceai pentru anxietate: ceaiul de tei

Ceaiul de tei este făcut din frunzele sau florile uscate ale teiului. În mod tradițional, ceaiul de tei a fost folosit ca un medicament natural pentru calmarea nervilor și anxietății si tratarea insomniei sau durerilor de cap.

Un studiu din 2015 a descoperit că un compus din ceaiul de tei funcționează într-un mod asemănător cu cel al medicamentelor împotriva anxietății.

Dacă aveți tensiunea arterială scăzută sau luați medicamente pentru a o ține sub control, fiți precauți în legătură cu ceaiul de tei, deoarece poate să vă scadă și mai mult tensiunea.

Citește și: Secretele lui Sharon Stone pentru a arăta atât de bine la 63 de ani. Somnul și ceaiurile din plante sunt sfinte

Cel mai bun ceai pentru depresie: ceaiul de lavandă

Ceaiul de lavandă poate aduce multe beneficii sănătății digestive și mintale. Un studiu din 2020, făcut pe 60 adulți, a descoperit că ceaiul de lavandă consumat dimineața și seara a redus nivelul de anxietate și depresie în rândul participanților, scrie healthline.com.

Cel mai bun ceai pentru somn: ceaiul de iasomie

Ceai de iasomie

Pentru mulți consumatori de ceai, mirosul iasomiei are un efect liniștitor, transformând astfel ceaiul de iasomie într-un aliat al somnului.

Un studiu din 2005, efectuat pe 24 de oameni sănătoși, a dezvăluit că iasomia a avut efecte sedative pe participanți. Ceaiul de iasomie din comerț conține, de multe ori, și ceai negru sau verde, ceaiuri care conțin cafeină. Dacă doriți să beți ceai de iasomie înainte de culcare, optați pentru o variantă fără cafeină.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Cum vi se par prețurile de pe litoral din acest sezon?

Partenerii Nostri