inteligenta emotionala
Sanatate

Cinci schimbari care iti vor imbunatati starea de spirit si sanatatea mentala

Sanatatea mentala nu se refera doar la modul in care te vezi, ci si la abilitatea de a-ti gestiona trairile si de a face fata dificultatilor. Iti poti stimula starea de spirit, poti reduce stresul si imbunatati sanatatea mentala zilnic, facand doar cateva schimbari, scriu Jerome Sarris si Joe Firth de la Western Sydney University, citati de Women's Agenda.

  • Schimba-ti dieta si incepe sa faci miscare

Legumele cu frunze verzi, carnea de vita, carnea rosie slaba si fructele de mare furnizeaza nutrienti importanti care ajuta la functionarea optima a creierului. Aceste alimente contin magneziu, acid folic, zinc si acizi grasi esentiali.

Alimentele bogate in polifenoli, cum ar fi fructele de mare, ceaiul, ciocolata neagra, vinul si anumite ierburi joaca si ele un rol important in functionarea creierului.

Cu gândul la vacanță și călătorii? Hai în Digi Online să vezi Cele mai interesante hoteluri, azi de la 20:05, numai pe Digi Life!

In ceea ce priveste exercitiile fizile, multe tipuri de activitati sunt benefice - de la inot, pana la jogging sau ridicarea de greutati. Chiar si o simpla plimbare sau activitatea depusa in gospodarie este un pas in directia potrivita. Activitatile care implica, de asemenea, interactiunea sociala sau timpul petrecut in natura, pot spori si mai mult bunastarea mentala. 

Recomandat este sa ai cel putin 30 de minute de activitate zilnic.

  • Incearca sa te opui viciilor

Gestionarea problemei consumului de alcool sau de droguri este o recomandare evidenta. Persoanele care au probleme de genul acesta prezinta o probabilitate mai mare de a dezvolta o boala psihica.

Unele cercetari au aratat ca un consum redus de alcool are un efect benefic asupra prevenirii depresiei. Altele insa spun ca, baut in doze mici, alcoolul nu are efecte benefice asupra functiei cerebrale.

Renuntarea la fumat este, de asemenea, un pas important pentru ca persoanele dependente de nicotina sunt mereu la "mila" ciclului de pofta-regret, lucru care le afecteaza starea de spirit. A te lasa de fumat este asociat cu o dispozitie mai buna si o anxietate redusa.

Hobby-urile iti pot imbunatati sanatatea psihica

  • Prioritizeaza odihna

Tehnicile de somn imbunatatesc calitatea acestuia si ajuta la tratarea insomniei. Ele includ ajustarea consumului de cafeina, limitarea timpului petrecut in pat (daca nu dormi) si trezirea la aproximativ aceeasi ora in fiecare dimineata.

Este important sa nu te fortezi sa adormi. Daca nu o poti face in 20 de minute, ar fi bine sa te ridici si sa te concentrezi asupra unei activitati, pana te simti obosita. Atentie insa, lumina trebuie sa fie la un nivel minim.

Un al doilea aspect important este reducerea expunerii la lumina inainte de a dormi - in special a celei albastre de la laptopuri si smartphone-uri. Astfel va creste secretia de melatonina care te va ajuta sa dormi.

Fa-ti timp pentru activitati de relaxare fiindca hobby-urile pot spori sanatatea psihica, mai ales daca implica activitate fizica.

  • Petrece timp in natura

Studiile arata ca petrecerea timpului in natura poate imbunatati stima de sine si starea de spirit.

Sigur ai observat si tu: cand soarele straluceste, multi dintre noi ne simtim mai fericiti. Expunerea adecvata la soare ajuta la secretarea serotoninei, care mentine starea de spirit. De asemenea, stimuleaza nivelul vitaminei D, care are un efect benefic asupra sanatatii psihice si ajuta la reglarea ciclului de somn-trezire.

Cercetarile mai arata ca un animal de companie are multe efecte pozitive.

  • Cere ajutorul

Modificarile pozitive ale stilului de viata nu reprezinta un inlocuitor pentru medicamente sau terapiile psihologice, ci pot fi folosite mai degraba pe langa aceste tratamente.

In timp ce unele dintre modificari pot fi usor de realizat, alte schimbari, precum renuntarea la alimentele nesanatoase, la alcool ori fumat, pot fi dificile de realizat daca sunt folosite ca o carja psihologica. Este posibil ca, pentru a le infaptui, sa fie nevoie de sprijin profesional.

In concluzie, daca aceste schimbari nu te fac sa te simti mai bine, poate este cazul sa contactezi un specialist.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri