recuperare nastere normala
Sanatate

Femeie care a adus pe lume un copil prin nastere naturala si vrea sa se recupereze

Cum te recuperezi dupa o nastere normala

Ai adus pe lume un bebelus, pe cale naturala? Recuperarea dupa nasterea naturala dureaza in medie sase saptamani. Daca urmeaza sa devii pentru prima data mamica, acestea sunt lucrurile la care trebuie sa te astepti in aceasta perioada:

Durerile si contractiile nu se opresc dupa nastere. Contractiile pot continua. Nici durerile nu dispar, ba din contra, vei simti si altele noi mai ales daca ai facut o epiziotomie sau daca expulzia copilului a provocat leziuni vaginale. Toate se vor atenua pe pe masura ce zilele trec.

Dupa ce nasti si elimini placenta, pana la revenirea organismului la starea naturala, te afli in starea de lauzie, care dureaza in jur de sase saptamani. Vulva, perineul si peretii vaginali isi vor reveni rapid si se vor reface intr-o perioada scurta, de regula cateva zile.

Daca nasterea ta a descurs normal, te poti da jos din pat chiar la cateva ore dupa ce ti-ai adus pe lume micutul.

Dupa nastere vei avea scurgeri numite lohii, care provin din uter si care contin sange in primele cateva zile. Treptat acestea isi vor schimba culoarea, pana devina alb-galbui si dispar dupa o luna. Lohiile au miros si te protejeaza impotriva infectiilor. Urmareste culoarea si cantitatea lor, ca sa eviti o posibila problema.

In aceasta perioada, isi pot face aparitia colici uterine din cauza retinerii in uter a cheagurilor de sange, mai ales daca esti la prima nastere.

Dupa externare trebuie sa tii cont de cateva aspecte: nu ai voie sa ridici nimic greu, trebuie sa te odihnesti si sa faci miscare.

Un alt lucru neplacut cu care te vei confrunta este constipatia. De asemenea, in primele zile dupa nastere poti avea probleme la urinat si momente de balonare. Adopta o alimentatie variata, bogata in fibre.

Etichete: nastere , sarcina , bebelus , copil , recuperare

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri