pacienta la ginecolog
Sanatate

tanara blonda vorbeste cu ginecologoul ei in cabinet

Fara rusine. Intrebari pe care ar trebui sa i le pui ginecologului tau

Chiar daca ginecologul tau iti cunoaste foarte bine corpul, uneori ti se pare jenant sa ii adresezi anumite intrebari despre sistemul reproducator sau viata ta sexuala? Pentru o buna sanatate intima, iti recomandam sa renunti la inhibitii!

Reporterii de la editia americana a revistei Cosmopolitan au provocat doi ginecologi sa dezvaluie intrebarile pe care isi doresc ca pacientele lor sa le adreseze la controlul anual. Unele dintre ele sunt chiar interesante si le redam mai jos.

Rusinea fata de ginecolog nu ar trebui sa existe. Interbarile pe care ar trebui sa i le adresezi

"Sunt normale scurgerile mele vaginale?"

"Multe dintre pacientele mele, fie ca sunt tinere sau mature, se sperie si cred ca orice tip de secretie vaginala reprezinta o boala. Nimic mai fals! Vaginul este asemenea unui aparat de auto-curatare, ceea ce inseamna ca va produce mereu o cantitate mica de lichid."

"Acesta poate fi fie transparent, alb sau galben deschis si nu ar trebui sa aiba decat un miros usor. Daca are un miros puternic sau culoarea se transforma in galben inchis ori verde, atunci poate semnifica o problema", a clarificat Nicole E. Williams, fondatoarea Institutului de Ginecologie din Chicago.

"Cum decid ce metoda de contraceptie vreau sa folosesc?"

Exista atat de multe optiuni! Din aceasta cauza, doctorul Suzanne Gilberg-Lenz, ginecolog in Beverly Hills, spune ca apar si confuzii: "A decide metoda adecvata presupune o conversatie complexa. Este esential ca pacienta sa investigheze in detaliu optiunile cu medicul ei, astfel incat sa inteleaga diferentele si sa aleaga metoda care se potriveste cel mai bine cu nevoile corpului ei."

Asadar, daca vrei sa incepi sa folosesti o metoda de contraceptie, vorbeste deschis despre ce ai auzit, despre nevoile tale si viata ta intima.

"Putem vorbi despre sex?”

Pentru un ginecolog, nicio intrebare nu poate fi prea ciudata sau indrazneata: "Actul sexual si functia sexuala sunt subiecte importante, dar exista multe rusini in jurul lor", a specificat dr. Gilberg-Lenz. "Nu ai orgasme? Sexul este dureros? Libido-ul e scazut? Te intrebi daca poti incerca un anumit act sexual? Discuta cu medicul despre asta!"

"Orice femeie merita sa-si inteleaga corpul, sa obtina informatii bune, sa se distreze si sa se bucure de sex. Este posibil ca medicul sa nu stie raspunsurile la toate intrebarile, dar poate ca e in masura sa recomande un terapeut specializat in medicina sexuala, care e in masura sa dea explicatii pe larg si intr-un mod cat mai deschis si linistitor cu putinta."

"Vaginul meu arata normal?"

Permite-i medicului sa te asigure ca nu este doar normal, ci perfect: "Din pacate, internetul promoveaza multe dezinformari despre cum ar trebui sa arate un vagin sau care este idealul de frumusete din acest punct de vedere", spune dr. Williams. "E important ca pacientele sa retina ca vaginele sunt ca niste amprente; fiecare este diferit. Slujba mea este sa le ofer pacientelor mele incredere si sa le fac sa fie mandre de ce au."

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri