Pilula de a doua zi
Sanatate

Pilula de a doua zi: când trebuie luată ca să își facă efectul. Cât de eficientă este această metodă de contracepție de urgență

Ce este "pilula de a doua zi"? Pilula de a doua zi este o metodă contraceptivă "de urgență" care poate preveni o sarcină nedorită atunci când nu ați luat măsuri de protecție. 

Când se ia "pilula de a doua zi"

Pentru eficacitate maximă, pilula trebuie luată în decurs de 24 de ore după actul sexual neprotejat. Pastila poate fi administrată la cel mult 72 de ore după contactul sexual neprotejat, însă efectul nu este garantat.  Pilula de a doua zi se găsește la orice farmacie și poate fi achiziționată fără rețetă.

VEZI SI: Mi-a întârziat menstruația. Sunt însărcinată? Care sunt cauzele întârzierii menstruației

Tipurile de pastile de a doua zi

Sunt mai multe tipuri de pilule de a doua zi, iar acestea diferă în funcție de substanțele pe care le au și de dozajul lor.
Pilula de a doua zi care conține substanța levonorgestrel, varianta sintetica a progesteronului, se poate achiziționa și administra fără prescripție medicală. Pentru a fi eficientă, aceasta trebuie luată la cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

O altă variantă este cea care are la bază ulipristalul acetat, substanța care va opri eliberarea ovulului și fecundarea acestuia. Pastila trebuie administrată la cel mult cinci zile după actul sexual, iar pentru o eficiență crescută, se recomandă administrarea ei cât mai rapidă. Pentru a achiziționa acest tip de pastilă este nevoie de recomandare medicală.

Diferența dintre cele două tipuri de pilule este dată de dozaj, prima este în doză unică și se ia o singură dată, iar a doua se ia în doza dublă: o dată la cel mult 72 de ore și a doua oară la 12 ore după prima.

VEZI SI: Fară rușine. Întrebări pe care ar trebui i le pui ginecologului tău

Posibile efecte adverse ale pilulei de a doua zi


Pilula de a doua zi nu este o metodă care să vă apere de bolile cu transmitere sexuală, prezervativul fiind singurul care oferă eficiență și siguranță.

Aceasta poate avea și efecte nedorite. Discutați imediat cu medicul dacă în timpul tratamentului cu levonorgestrel apar oricare dintre următoarele reacții adverse: perioade menstruale neregulate sau inexistente, dureri abdominale, sângerări între menstruații.

De asemenea, pot apărea și unele efecte secundare care, de obicei, nu au nevoie de asistență medicală. Aceste reacții adverse pot dispărea în timpul tratamentului, pe măsură ce organismul dumneavoastră se adaptează la medicament.

Cel mai des întâlnite efecte adverse ale pastilei sunt: senzație de greață, vărsături, dureri de cap, amețeli, oboseală accentuată.
Înainte de a lua pastila de a doua zi, este recomandat să luați un medicament antivomitiv, deoarece dacă o vomitați, nu își va mai face efectul.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri