raceala
Sanatate

Prin raceala se descrie o boala virala, care se manifesta prin guturai, tuse si toate celelalte simptome generale. Peste 200 de tipuri de virusi pot provoca o raceala, de aceea este posibil sa fim raciti de mai multe ori, consecutiv, la perioade scurte de timp.

Raceala poate provoca mai multe complicatii. Care sunt persoanele predispuse la a dezvolta afectiuni grave

Prin raceala se descrie o boala virala, care se manifesta prin guturai, tuse si toate celelalte simptome generale. Peste 200 de tipuri de virusi pot provoca o raceala, de aceea este posibil sa fim raciti de mai multe ori, consecutiv, la perioade scurte de timp.

Dar, in timp ce majoritatea persoanelor se pot recupera in mai putin de doua saptamani, unele sunt predispuse la a dezvolta afectiuni mai grave, cum ar fi pneumonia sau bronsita, care pot duce la spitalizare.

In plus, in cazul oamenilor care au anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi astmul sau bolile de inima, aparitia racelii poate agrava simptomele. Dar de unde stii daca te numeri printre aceste persoane? Vezi lista de mai jos:

  • Persoanele cu probleme de sanatate cronice sau cu sisteme imunitare slabite

Daca ai o afectiune cronica, cum ar fi astmul, boli de inima, bronhopneumopatia cronica obstructiva, diabet ori probleme cu ficatul, rinichii, creste riscul de a dezvolta complicatii legate de gripa. 

Asta pentru ca sistemul tau imunitar este deja suprasolicitat si, din cauza volumului suplimentar de munca, acesta are mai putine resurse disponibile pentru a lupta impotriva racelii.

Acest lucru este valabil si daca ai HIV/SIDA, leucemie ori daca urmezi tratamente care iti compromit imunitatea- chimioterapia, radiatii.

Complicatiile pot include pneumonie, bronsita si infectii ale sinusului si urechii.

  • Adultii trecuti de 50 de ani

Pe masura ce imbatranesti, sistemului tau imunitar ii este mai greu sa lupte cu germenii nocivi, atfel ca vei dezvolta mai multe probleme cronice de sanatate.

Acesta este si motivul pentru care persoanele trecute de 50 de ani sunt considerate un grup prioritar pentru vaccinarile antigripale.

  • Copiii mici

Raceala poate lua o turnura periculoasa la copiii sub cinci ani, comparativ cu cei mai mare sau cu adultii. Fiindca sistemele lor imunitare sunt in plina dezvoltare, nu poate lupta impotriva infectiilor.

  • Femeile insarcinate

Sarcina provoaca modificari ale sistemului imunitar, inimii si plamanilor. Viitoarele mamici sunt mai predispuse la complicatii provocate de gripa, cum ar fi bronsita si pneumonia. Si, fiindca sunt infectii grave, au potentialul de a creste riscul de avort, nastere prematura sau greutate scazuta a micutului la nastere.

Urmareste Peroz.ro pe Instagram si Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri