fertilitate femei
Sanatate

Acum, un nou studiu asociaza poluarea aerului cu o scadere a activitatii ovarelor femeilor.

Studiu: Efectele pe care poluarea aerului le poate avea asupra fertilitatii femeilor

Poluarea atmosferica este considerata vinovata de scaderea fertilitatii masculine, de cresterea numarului de nasteri premature si a cazurilor de mortalitate intrauterina. Acum, un nou studiu asociaza poluarea aerului cu o scadere a activitatii ovarelor femeilor.

Potrivit oamenilor de stiinta, sistemul nostru reproducator este afectat de factorii de mediu, iar, daca efectele descoperite ar fi permanente, am putea avea o perioada mai scurta in care ne putem reproduce si o menopauza mai timpurie.

Rezultatele sunt bazate pe studiul hormonului numit AMH. Acesta indica numarul de ovule viabile pe care ovarele le pot produce. Nivelul hormonilor difera de la o femeie la alta si este afectat de mai multi factori, inclusiv genetica, varsta si fumat.

Cu toate ca legatura sa cu fertibilitatea este discutabila, principalul autor al studiului, Antonio La Marca, sustine ca studii precedente au sugerat existenta unei legaturi intre poluarea aerului si fertilitatea scazuta la femei.

Oamenii de stiinta au analizat nivelurile de AMH in aproximativ 1300 de femei. Cele care locuiau in zone cu aerul cel mai poluat erau de trei ori mai predispuse sa aiba nivelurile de AMH sub 1ng/ml, fata de femeile care locuiau in zone mai putin poluate.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri