studiu atac de cord
Sanatate

Tot mai multe femei fac atacuri de cord. Ele formeaza aproape o treime dintre toti pacientii de sex feminin care au suferit infarct miocardic in ultimii ani, arata datele unui studiu realizat recent, citat de Time.

Studiu: Tot mai multe femei tinere fac infarct. Cum explica cercetatorii fenomenul

Tot mai multe femei fac atacuri de cord. Ele formeaza aproape o treime dintre toti pacientii de sex feminin care au suferit infarct miocardic in ultimii ani, arata datele unui studiu realizat recent, citat de Time.

"Femeile din prezent, comparativ cu generatiile de femei tinere de dinaintea lor, sunt mai putin sanatoase", spune co-autorul Melissa Caughey de la University of North Carolina Chapel Hill School of Medicine.

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat dosarele medicale ale aproape 30.000 de persoane cu varste cuprinse intre 35 si 74 de ani care au fost spitalizate pentru un infarct intre 1995 si 2014. Pana la sfarsitul acestei perioade, s-a descoperit ca aproape o treime dintre pacienti erau tineri, cu varste cuprinse intre 35 si 54 de ani. Iar aceasta crestere parea determinata in mare masura de pacientii de sex feminin.

Din 1995 pana in 1999, femeile tinere au reprezentat 21% din totalul pacientilor spitalizati. In perioada 2010-2014, procentul a crescut la 31%.

Da, s-a observat o crestere si a numarului pacientilor de sex masculin spitalizati din cauza acestei afectiuni. In cazul lor, ratele au crescut insa mai lent, urcand de la 30% la 33% intre anii 1999 si 2014.

Sanatatea femeilor, mai precara

Cercetatorii au descoperit ca femeile tinere care au suferit atacuri de cord sunt mai predispuse decat barbatii de aceeasi varsta sa aiba probleme de sanatate precum tensiunea arteriala crescuta, diabet, boli de rinichi si accident vascular cerebral. Si nu este prima lucrare care sugereaza ca sanatatea generala a femeilor tinere este precara.

Studiile au aratat ca ratele de cancer pulmonar sunt mai mari la femeile tinere, iar cele ale diabetului de tip 2, suicidului si depresiei cresc mai rapid la femei si fete. Bolile hepatice ucid, de asemenea, mai multe tinere americane in comparatie cu generatiile trecute.

Caughey spune ca rata ridicata a obezitatii si a stresului, precum si lipsa activitatii fizice in randul femeilor tinere ar putea fi de vina pentru unele din aceste probleme.

El spune ca obezitatea este mai raspandita in randul femeilor tinere decat in cazul barbatilor de aceeasi varsta.

Aceeasi cercetare a aratat ca femeile inca nu primesc aceeasi ingrijire precum barbatii in cazul atacurilor de cord. Potrivit realizatorii studiului, aceasta discrepanta este probabil din cauza faptului ca simptomele de infarct miocardic tind sa fie mai greu de recunoscut in cazul doamnelor.

Un studiu din 2018 a constatat ca multe femei au simptome precum greturi, indigestie, dureri de stomac, dificultati de respiratie, dureri de gat si umar.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri