shutterstock_1038142297
Sanatate

Ce este si cum poate fi folosit uleiul de oregano in viata de zi cu zi

Oregano este o planta aromatica folosita mai ales pe post de condiment in gastronomia mediteraneeana. De asemenea, el poate fi concentrata intr-un ulei esential care ar putea aduce numeroase beneficii de sanatate, potrivit Healthline.com.

Uleiul de oregano poate fi benefic atat cand este ingerat, cat si cand e aplicat pe piele. Considerat de multi un antibiotic si antifungic natural, el ar reduce nivelul de colesterol si ar contribui la buna functionare a sistemului digestiv.

Ce este uleiul de oregano?

Uleiul de oregano provine din frunzele si lastarii plantei de oregano, apartinatoare a aceleiasi familii ca menta. Este adesea folosit pentru aromatizarea mancarurilor si, cu toate ca este originar din Europa, acum creste in intreaga lume. Oregano a fost popular inca din vremea grecilor antici si romanilor, care il foloseau in scopuri medicinale.

Cu gândul la vacanță și călătorii? Hai în Digi Online să vezi Cele mai interesante hoteluri, azi de la 20:05, numai pe Digi Life!

Uleiul se obtine prin uscarea in aer a frunzelor si lastarilor plantei. Dupa uscare, uleiul este extras si concentrat prin distilare cu abur.

Uleiul contine compusi numiti fenoli, terpeni si terpenoizi, care au proprietati antioxidante puternice si sunt responsabili pentru parfumul sau specific:

Carvacrol - cel mai abundent fenol din uleiul de oregano. S-a demonstrat ca opreste dezvoltarea mai multor tipuri de bacterii
Timol - un antifungic natural care poate sustine sistemul imunitar si proteja corpul impotriva toxinelor
Acid rosmarinic - un antioxidant puternic care ajuta la protejarea impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi

Posibile beneficii de sanatate ale uleiului de oregano

Combate bacteriile

Uleiul de oregano si carvacrolul pe care il contine pot ajuta la combaterea bacteriilor. Un studiu realizat pe soareci infectati cu Staphylococcus aureus a aratat ca folosirea uleiului de oregano poate fi eficienta impotriva bacteriilor care pot deveni rezistente la antibiotice.

Dincolo de Stafilococul Auriu, ar fi eficient impotriva Pseudomonas aeruginosa si E. coli, ambele fiind responsabile de infectiile tractului urinar si respirator.

Scade colesterolul

Intr-un studiu, 48 de persoane cu colesterol usor ridicat au primit sfaturi privind dieta si stilul de viata astfel incat sa le scada valorile problematice. 32 de participanti au primit, pe langa recomandari, 25 ml de ulei de oregano dupa fiecare masa.

Dupa trei luni, cei care au luat acest supliment alimentar au prezentat un colesterol mai mic fata de restul persoanelor implicate in cercetare.

Contine antioxidanti

Un studiu a comparat continutul de antioxidanti din 39 de plante si a constatat ca oregano a avut cea mai mare concentratie. Oregano are de 42 de ori mai multi antioxidanti decat merele si de patru ori mai mult decat afinele. Se considera ca acidul rosmarinic este responsabil de aceste valori incredibile.

Ar fi eficient impotriva parazitilor si inflamatiilor

Studiile efectuate pana acum arata ca carvacrolul, unul dintre principalii compusi ai uleiului de oregano, este foarte eficient impotriva Candida orala, dar poate, de asemenea, sa aduca un plus sanatatii intestinelor in mai multe feluri, prin uciderea parazitilor intestinali.

Tot el ar reduce inflamatia din organism. Intr-un experiment de laborator, cercetatorii au aplicat direct pe labele sau urechile umflate ale soarecilor diferite concentratii de carvacrol. Acesta a redus inflamarea labutelor cu 35–61% si pe cea a urechilor cu 33–43%.

Ar reduce durerea

Tot un studiu realizat pe soareci, care a testat calmante standard si uleiuri esentiale pentru a le verifica abilitatea de a calma durerea, a constatat ca uleiul de oregano a redus semnificativ neplacerile, avand efecte similare cu fenoprofenul si morfina.

Cum se utilizeaza uleiul de oregano

Uleiul de oregano este disponibil sub forma de lichid imbuteliat sau sub forma de capsula. Poate fi cumparat de la majoritatea plafarelor sau online. Deoarece cantitatile procentuale variaza, este important sa cititi instructiunile de pe pachet pentru a utiliza corect fiecare produs in parte.

Uleiul de oregano poate fi aplicat pe piele sau luat pe cale orala, in functie de afectiunea pe care doriti sa o tratati. Cu toate acestea, uleiul trebuie intotdeauna diluat.

Nu exista o doza standard documentata, dar iata un ghid orientativ publicat de Healthline.com pentru utilizarea acestuia:

Pe piele -  Pentru afectiuni sau infectii ale pielii, diluati cu ulei de masline la o concentratie de 1 lingurita (5 ml) de ulei de masline pe picatura de ulei de oregano, apoi aplicati pe zona afectata.

Sub limba - Se dilueaza cu ulei de masline in proportie de o picatura de ulei de oregano la o picatura de ulei de masline. Puneti 1-3 picaturi din aceasta dilutie sub limba, tineti-o acolo cateva minute, apoi clatiti cu apa.

Inghitit - Daca luati oral ulei de oregano, puteti pune cateva picaturi intr-o cana (237 ml) de apa. Puteti face gargara si apoi inghiti.

Daca vreti sa incercati uleiul de oregano, dar luati in prezent medicamente prescrise pe reteta, asigurati-va ca va consultati medicul inainte de a incepe. In plus, uleiul de oregano nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?