femei in politica
Timp Liber

In anii 1990, femeile reprezentau, in medie, doar 18% din totalul reprezentantilor Parlamentului din Rwanda. In 2003, prin Constitutia tarii a fost stabilita o cota de minimum 30% si tot mai multe femei s-au implicat in politica.

Tara in care Parlamentul este format aproape numai din femei. Si-a batut propriul record

In anii 1990, femeile reprezentau, in medie, doar 18% din totalul reprezentantilor Parlamentului din Rwanda. In 2003, prin Constitutia tarii a fost stabilita o cota de minimum 30% si astfel, tot mai multe doamne si domnisoare s-au implicat in politica.

In timp ce Africa de Sud si Nigeria se lupta sa fie considerate gigantul Africii, Rwanda a fost ocupata cu depasirea propriului record mondial in ceea ce priveste numarul femeilor parlamentari.

Conform Taarifa, noul record stabilit de aceasta tara a ajuns la 67,5%, depasindu-l pe cel anterior cu 3,5 procente. Astfel, din cele 80 de locuri disponibile in Parlamentului din Rwanda, femeile ocupa 54.

Cu gândul la vacanță și călătorii? Hai în Digi Online să vezi Cele mai interesante hoteluri, azi de la 20:05, numai pe Digi Life!

Acest lucru nu inseamna ca Rwanda practica politica perfecta. In timp ce tara este lider mondial privind numarul femeilor implicate in politica, niciuna nu a reusit inca sa devina presedinte.

Desi presedintele Kagame acorda valoare rolului femeilor si a condus numeroase reforme pentru a contribui la consolidarea capacitatii acestora in societatea civila, guvernul sau limiteaza totusi drepturile sexului frumos.

In contrast, in Nigeria, femeile reprezinta mai putin de 10% din totalul reprezentantilor in Adunarea Nationala.

Femeile reprezinta doar 24% din membrii organelor legislative nationale din intreaga lume, o cota care a inregistrat o crestere in ultimul deceniu.

Etichete: femei , femei politician , rwanda

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?