violenta domestica
Timp Liber

In Noua Zeelanda, statul acorda concediu platit victimelor violentei domestice, pentru a le permite sa isi paraseasca partenerii, sa-si gaseasca noi locuinte si sa se protejeze.

Tara in care victimele violentei domestice isi pot lua pana la 10 zile de concediu platit

In Noua Zeelanda, statul acorda concediu platit victimelor violentei domestice, pentru a le permite sa isi paraseasca partenerii, sa-si gaseasca noi locuinte si sa se protejeze.

Acestea pot sa ceara pana la 10 zile de concediu pe an, pe langa zilele obisnuite de concediu permise. Mai mult, legislatia le protejeaza de o eventuala concediere.

Jan Logie, cea care a lucrat timp de sapte ani la acest pachet legislativ, sustine ca violenta domestica este o problema care nu are legatura doar cu viata personala a angajatului pentru ca se pot vedea consecinte si la nivelul activitatii profesionale.

Cu gândul la vacanță și călătorii? Hai în Digi Online să vezi Cele mai interesante hoteluri, azi de la 20:05, numai pe Digi Life!

"Mult prea des victime demisioneaza din aceasta cauza si devin si mai dependente de partenerul abuziv", afirma ea.

Noua Zeelanda inregistreaza una dintre cele mai ridicate rate de violenta domestica din lume, autoritatile fiind chemate la peste 105.000 de familii in fiecare an, in contextul in care 80% din incidente nu sunt raportate.

Violenta domestica, o problema in Romania

In primele luni ale anului 2018, aproape 100 de cazuri de violenta domestica au fost reclamate in fiecare zi la noi in tara, potrivit unor statistici IGPR.

Din cele 35.623 de reclamatii, peste jumatate, 52,3%, au fost in mediul urban, iar 47,7 % in mediul rural. Dintre acestea, ponderea cea mai mare este reprezentata de faptele de "lovire sau alte violente" - 58,6%, urmate de "amenintare" - 7,25%, "abandon de familie" - 21,33% si "nerespectare a ordinelor de protectie" - 3,71%.

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infractiuni s-au comis la domiciliul subiectilor (75% din totalul infractiunilor).

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?