angelina Jolie
Actualitate

Angelina Jolie a început să apară din nou pe covorul roșu. / Foto: Profimedia

Cum ar putea femeile ca Angelina Jolie, care au gena BRCA1, să evite operațiile inutile pentru prevenirea cancerului

O descoperire făcută de oamenii de știință ar putea ajuta zeci de mii de femei care au ”gena Jolie” să-și amâne operațiile ori chiar să le evite, în încercarea de a combate cancerul.

Potrivit Daily Mail, descoperirea făcută de oamenii de știință i-ar putea ajuta pe medici să stabilească când și dacă pacienții cu această genă pot dezvolta cancer mamar ori ovarian. Astfel, femeile pot evita operațiile preventive, la care a apelat chiar și Angelina Jolie ori le pot oferi timp pentru a-și întemeia o familie.

De ce nu iese Brad Pitt la întâlniri după despărțirea de Angelina Jolie. Apropiat al actorului: ”Vrea să găsească pe cineva special!”

Gena mutantă BRCA1, care afectează zeci de mii de femei din toate colțurile lumii, este cunoscută drept ”gena Jolie”, fiind adusă în atenție de către actrița în vârstă de 46 de ani. În 2013, ea a dezvăluit că a moștenit această genă de la mama ei, care s-a stins din viață în urma unui cancer. Acesta a fost și motivul pentru care actrița a suferit o dublă mastectomie în 2013, adică o operație de extirpare a sânilor. Totodată, i-au fost îndepărtate ovarele și trompele uterine, pentru a reduce riscurile de a se confrunta cu cancer.

În viitor, însă, astfel de operații ar putea fi fie amânate, fie anulate, întrucât oamenii de știință au reușit să stabilească cum gena BRCA1 se dezvoltă în laborator.

O echipă de medici, printre care și doctorul care a tratat-o pe mama Angelinei Jolie, a realizat trompe uterine în laborator folosindu-se de sânge de la femeile care au suferit de această boală. Astfel, ei a observat că celulele se dezvoltă mai mult, cresc anormal și produc o proteine asociată cu cancerul. Această descoperire i-ar putea ajuta pe medici să stabilească cu acuratețe când o femeie este predispusă la cancer sau pot sugera administrarea de medicamente care să stopeze această boală.

Următorul pas în cercertare este ca oamenii de știință să crească în laborator trompe uterine de la femei care au gena BRCA, dar care n-au dezvoltat încă cancer, acest lucru ajutându-i să stabilească de ce nu se manifestă boala în anumite cazuri.

Citește și: Cum descrie Angelina Jolie relația cu cei șase copii: “Sunt foarte onestă cu ei”. E mamă singură de când a divorțat de Brad Pitt

”Aceste trompe uterine dezvoltate în laborator ne ajută să identificăm genele asociate cancerului ovarian, putând astfel să dezvoltăm noi medicamente pentru a-l trata.”, a dezvăluit dr. Beth Karlan, profesor la Universitatea din California, care a precizat că următorul pas pentru oamenii de știință va fi să identifice vârsta la care femeile care au gena BRCA1 dezvoltă cancerul.

”Acest lucru le-ar putea permite femeilor ca Angelina Jolie să ia decizii importante, să înceapă un tratament care să blocheze proteinele asociate cu cancerul ori să evite operațiile pentru a reduce riscul de cancer.”, a mai spus experul.

 

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri