Olena Zelenska
Actualitate

Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei / Foto: Profimedia

Olena Zelenska trăiește un coșmar de când a început războiul: "Faptul că suntem vânați ne face să ne simțim ca într-un film prost"

A trecut mai mult de o lună de la începerea invaziei ruse în Ucraina, iar viețile a zeci de milioane de oameni au fost transformate peste noapte. Printre ei se află și familia prezidențială: președintele Volodimir Zelenski, soția lui și cei doi copii ai lor. Dacă adulții înțeleg situația cu toate implicațiile ei, pentru copii nu este la fel de ușor, dar prima doamnă a mărturisit cât de plăcut surprinsă a fost de băiatul și de fata ei.

De la startul războiului, Zelenski și familia lui au devenit ținte ale inamicilor, dar acest lucru nu i-a îndepărtat din țara lor. Cum este să trăiască cu o secure imaginară deasupra capului a vorbit Olena Zelenska pentru publicația germană Zeit.

Citește și: Cum a aflat Volodimir Zelenski de începerea războiului din Ucraina, când nici nu se crăpase de ziuă. Soția și copiii “au dat alarma”

Vezi Secrete de muzeu și intră, din fața ecranului, în Imperial War Museum din Londra. Pe DIGI World și DIGI Online, azi de la 18:00.

"Trăim în această realitate distorsionată de mai bine de o lună. Este ceva ce nu am experimentat niciodată și mi se pare un coșmar. Aș vrea să mă trezesc, dar aceasta este realitatea. Este un adevăr înfricoșător. Faptul că eu și familia mea suntem vânați ne face să ne simțim ca într-un film prost de acțiune. Apoi îmi amintesc ce au făcut invadatorii deja, câți copii fără apărare au murit, câte familii au destrămat, câți ucraineni neînarmați au împușcat. Rușii vor să pună presiune pe soțul meu prin faptul că-i amenință familia, iar planul pare real, așa că suntem protejați foarte bine",  a declarat prima doamnă a Ucrainei.

Olena Zelenska a transmis că este îngrijorată pentru cetățenii din zonele cele mai afectate, precum Mariupol, Harkov sau Iripin, unde oamenii nu mai au mâncare și apă potabilă, dar nici nu pot ieși pe străzi de frică să nu fie omorâți. Ceea ce îi dă curaj primei doamne, la fel ca și altor milioane de ucraineni, este încrederea în victorie și în armată, precum și dragostea pentru țară și dorința unui viitor luminos. 

Citește și: Cine este Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean. Volodimir Zelenski și prima doamnă se iubesc din facultate și au doi copii

Volodimir Zelenski și soția lui, Olena, au doi copii

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Olena și Volodimir sunt din același oraș, Krivor Rog, au fost la aceeași școală generală, însă s-au cunoscut mai târziu, în timpul facultății. Președintele a absolvit Facultatea de Drept. Prima doamnă a studiat la Facultatea de Inginerie Civilă, unde a urmat cursurile de arhitectură, însă a decis să profeseze în alt domeniu.
Împreună cu Volodimir a fondat o companie de producție în industria entertainmentului, Studio Kvartal-95. Olena și-a descoperit și cultivat aici pasiunea pentru scris, fiind scenaristă și producătoare pentru diverse emisiuni și filme.

Citește și: Cum arată fiica secretă a lui Vladimir Putin. Adolescenta de 17 ani duce o viață de lux și face furori pe rețelele sociale

Volodimir Zelenski și Olena, născută Kiyashko, s-au căsătorit în 2003, după o relație de opt ani. Sunt de aceeași vârstă, având 44 de ani, și au doi copii: o fată născută în 2004, Aleksandra, și un băiat născut în 2013, Kiril.

Cum au reacționat copiii președintelui ucrainean în primele zile de război

Copiii minori ai cuplului prezindețial ucrainean au marele beneficiu al unei protecții continue, spre deosebire de copiii de rând care cad și victime ale războiului. Cu toate acestea, Aleksandra și Kiril simt și ei stresul, nesiguranța și durerea pricinuite de situația complicată prin care trec ca țară. Dacă fata de 17 ani este o căutătoare avidă de informații, fratele ei mai mic încearcă să facă față situației desenând. Nu mai întruchipează supereroi pe foile sale, ci imagini dure de război.

"În loc să vorbesc cu copiii despre călătorii, TikTok sau teme, trebuie să discutăm despre bombe, rachete și libertate. Este îngrozitor că ei trebuie să se trezească în sunete de de sirene și să se adăpostească în buncăre. Dar este foarte important să le explicăm copiilor ce se întâmplă. Fiica noastră cea mare caută informații de una singură și înțelege totul la fel de bine ca mine. Vorbim despre ce se întâmplă. Fiul nostru cel mic realizează că Ucraina luptă pentru supraviețuire. Face desene despre război, ceea ce mi se pare groaznic. Mi-ar plăcea să deseneze altceva. Visez la ziua în care se întoarce la a-i desena pe Batman sau Spiderman. Sunt uimită de cât de bine au reacționat în primele zile de invazie. Erau organizați și disciplinați. Nu au pus întrebări inutile și au făcut ce trebuiau să facă foarte repede. Au fost de acord să doarmă în aceleași haine zile la rând. Într-o noapte, eram atât de obosită încât am adormit chiar dacă sunau sirenele. Fiul meu m-a trezit și mi-a spus foarte calm: 'Mama, trebuie să mergem din nou la adăpost. Trezește-te, poți dormi mai târziu'. Să dorm bine a devenit un lux. Este crucial să verific informațiile ce vin, dar în același timp e foarte greu", a mai povestit soția lui Volodimir Zelenski despre felul în care discută cu copiii ei despre situația dificilă în care se află ca națiune.

Foto: Profimedia

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri