cele mai bogate femei din lume
Actualitate

Francoise Bettencourt Meyers, Alice Walton și Julia Koch, cele mai bogate femei din lume / Foto: Profimedia

Top 5 cele mai bogate femei din lume. Au o avere însumată la peste 300 de miliarde de dolari

Potrivit clasamentului Forbes al celor mai bogați oameni din lume, în prezent există mai mulţi miliardari decât oricând înainte. Lumea are 2.781 de persoane cu averi care depăşesc 1 miliard de dolari, o creştere cu 141 faţă de 2023. Femeile sunt în continuare destul de slab reprezentate în topul miliardarilor, doar 369, adică 13%, la fel ca anul trecut.

Cea mai bogată persoană de pe planetă este Bernard Arnault, proprietarul majoritar al conglomeratului de bunuri de lux LVMH, a cărui avere a crescut cu 10%, ajungând la 233 de miliarde de dolari. Elon Musk se află pe locul al doilea, cu 195 de miliarde de dolari, o creştere de 8% faţă de anul trecut. Imediat după el, pe locul 3, se află Jeff Bezos, de la Amazon, care are o avere estimată la 194 de miliarde de dolari.

Femeile sunt în continuare destul de slab reprezentate în topul miliardarilor - doar 369 din cei 2 781 de miliardari ai planetei, adică 13%, la fel ca anul trecut. Cea mai bogată femeie este din nou Françoise Bettencourt Meyers, proaspăta moştenitoare a averii L'Oréal, estimată la 99,5 miliarde de dolari.

Cea mai bogată femeie care şi-a făcut singură averea rămâne magnatul elveţian al transportului maritim, Rafaela Aponte-Diamant (33,1 miliarde de dolari).

Citește și: Horoscopul anului 2024. Va fi un an atipic pentru patru dintre zodii. Nativii care se vor îmbogăți

Top 5 cele mai bogate femei din lume

1. Francoise Bettencourt Meyers - 99.5 miliarde de dolari

Francoise Bettencourt Meyers

Francoise Bettencourt Meyers este cea mai bogată femeie din lume și pe locul 15 în topul general al miliardarilor. Are o avere de aproape 100 de miliarde de dolari. Femeia de afaceri din Franța, în vârstă de 70 de ani, a moștenit totul de la mama ei, Liliane Bettencourt, care a murit în 2017, la 94 de ani.

Retrasă și discretă, Francoise e pasionată de scris și de pian. E campioană și la opere de caritate. Familia și compania ei au donat 226 de milioane de dolari pentru reparațiile la Catedrala Notre Dame, afectată de un incendiu puternic în 2019.

2. Alice Walton - 72.3 miliarde de dolari

Alice Walton
Alice Walton, una dintre cele mai bogate femei din lume / Foto: Profimedia

Alice Walton, singura fiică a fondatorului lanțului de magazine Walmart, are o avere de 72.3 miliarde de dolari. A doua femeie în topul bogatelor lumii, femeia de afaceri din SUA este pe locul 21 în topul total al miliardarilor. Pasionată de artă încă din copilărie, ea a construit și un muzeu de artă în orașul ei natal, Bentonville din statul Arkansas, căruia i-a donat colecția ei de artă. În plus, a cheltuit peste 300 de milioane de dolari pentru a construi clădirea.

3. Julia Koch - 64.3 miliarde de dolari

julia koch
Julia Koch, una dintre cele mai bogate femei din lume / Foto: Profimedia

Julia Koch, în vârstă de 61 de ani, are o avere de 64.3 miliarde de dolari. Este a treia în topul celor mai bogate doamne și pe 23 pe lista totală a miliardarilor lumii. 

Julia și cei trei copii ai ei au moștenit 42% din compania fondată de soțul ei, David, care a murit la 79 de ani, în 2019. Acesta a intrat în afacerea familiei în anii '70 și a crescut compania cu operațiuni în industria chimică și investiții, ducând-o pe locul doi în topul celor mai mari companii private din SUA. David Koch a cunoscut-o pe Julia, care lucra ca asistentă a designerului de modă Adolfo, la o întâlnire aranjată, în 1991, iar cinci ani mai târziu s-au căsătorit. 

Citește și: E putred de bogată, are bijuterii de 10 milioane de lire sterline, dar se bucură când primește lucruri gratis: “Crăciun în fiecare zi”

4. Jaqueline Mars - 38.5 miliarde de dolari

Jacqueline Mars
Jacqueline Mars, una dintre cele mai bogate femei din lume / Foto: Getty Images

La mare diferență de bani, pe locul patru, se află Jaqueline Mars, cu 38,5 miliarde de dolari. Pe locul 35 în topul general al celor mai bogați oameni din lume, femeia de afaceri de 84 de ani este moștenitoarea unei treimi din compania de dulciuri fondată de bunicul ei, Frank, în propria bucătărie, în 1911. Restul companiei a rămas în familie, la ceilalți doi frați ai ei. 

5. MacKenzie Scott - 36.5 miliarde de dolari

MacKenzie Scott
MacKenzie Scott, fosta soție a lui Jeff Bezos / Foto: Getty Images

MacKenzie Scott, fosta soție a lui Jeff Bezos, are o avere de 36.5 miliarde de dolari. La divorțul de fondatorul Amazon, după 25 de ani de căsătorie, MacKenzie a plecat cu 4% din compania fostului partener. Aceasta a promis că va dona jumătate din avere pe parcursul vieții ei. Până acum, ar fi dat 17.3 miliarde de dolari către 2.300 de organizații nonprofit.

Scott s-a recăsătorit cu un profesor de chimie, dar a divorțat de el în 2022

Citește și: Monica Tatoiu, despre Irinel Columbeanu, rămas fără avere și ajuns la azil: „Care om de afaceri? Știm de unde au venit banii lui!”

 

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri