Tradiția iepurașului de Paște/ Shutterstock
Actualitate

Tradiția iepurașului de Paște. Cum a apărut și ce simbolizează

De-a lungul timpului, sărbătorile de Paște au devenit asociate cu numeroase tradiții, iar una dintre cele mai cunoscute este tradiția iepurașului de Paște. Dar cum a apărut această tradiție și ce simbolizează de fapt iepurașul în cadrul acestei sărbători?

Ce simbolizează Iepurașul de Paște

Iepurașul de Paște este un simbol îndrăgit al sărbătorii, fiind adesea asociat cu bucuria, fertilitatea și regenerarea. În multe culturi, iepurașul este considerat un simbol al noii vieți și al primăverii, deoarece reprezintă renașterea naturii după iarna grea.

Originea simbolului iepurașului poate fi urmărită până în vremurile festivalurilor păgâne ale tradiției anglo-saxone, dedicate zeiței Eostre, zeița lunii. O legendă populară povestește că zeița a găsit o pasăre rănită într-o iarnă și, pentru a o salva de la moarte, a transformat-o într-o iepuroaică. În semn de recunoștință, iepuroaica, căreia zeița îi conferise puterea de a depune ouă, decora ouăle și le dăruia ca ofrandă. Astfel, iepurele a devenit o figură centrală în festivalurile de primăvară.

Tradiția iepurașului de Paște/ Shutterstock
Tradiția iepurașului de Paște/ Shutterstock

Cu răspândirea creștinismului în rândul anglo-saxonilor, tradițiile festivalului lui Eostre s-au adaptat în ceremoniile dedicate Învierii lui Iisus, iar iepurașul lui Eostre a evoluat în iepurașul de Paște. Acest lucru a fost văzut și ca o strategie pentru a-i determina pe păgâni să se convertească la creștinism.

Citește și: Top cele mai căutate rețete de Paște. Ce nu trebuie să lipsească de pe masă în Duminica Paștelui

Stabilirea unei legături între ouăle pascale și iepuraș poate fi urmărită până în secolul al XV-lea în Germania, unde catolicismul câștigase teren și absorbea credințele păgâne anterioare. Primele legende despre iepurașul dăruitor datează din aceeași perioadă. În anumite regiuni ale Germaniei, se credea că iepurașul aducea ouă roșii în Joia Mare și ouă colorate în alte culori în noaptea dinaintea Paștelui.

În jurul anului 1680, a fost publicată o poveste despre tradiția Iepurașului de Paște, care ascunde darurile pascale într-o grădină. Originea exactă a iepurașului de Paște rămâne neclară; unii istorici sugerează că are origini în tradiția luterană germană, având inițial rolul de a evalua comportamentul copiilor la începutul sărbătorilor pascale, pentru a decide dacă aceștia au fost ascultători sau nu.

De ce se fac cadouri de Paște

Tradiția de a face cadouri de Paște, în special copiilor, este strâns legată de ideea de bucurie și sărbătoare. În multe familii, iepurașul de Paște este cel care aduce cadouri, de obicei dulciuri și jucării, copiilor în timpul nopții de Paște. 

Citește și: Ouă vopsite de Paște. Cum au devenit o tradiție. 15 modele de ouă pictate ori încondeiate

Această tradiție a oferirii de cadouri de Paște are rădăcini adânci în istoria și cultura sărbătorii. Există mai multe motive pentru care se fac cadouri de Paște, iar aceste obiceiuri variază în funcție de diferitele tradiții și credințe. Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, marcând Învierea lui Isus Hristos, astfel că, oferirea de cadouri este o modalitate de a celebra această bucurie a Învierii și de a împărtăși această bucurie cu cei dragi. De asemenea, cadourile de Paște pot fi o expresie a iubirii și recunoștinței față de cei dragi. Acestea pot fi oferite pentru a arăta aprecierea și afecțiunea față de prieteni, familie și cei apropiați.

În unele culturi și tradiții, se crede că obiceiul oferirii de cadouri de Paște are rădăcini în credințe și practici mai vechi, precreștine. Aceste cadouri erau adesea asociate cu sărbătorirea sosirii primăverii și a reînnoirii naturii.

Vânătoarea de ouă și alte tradiții de Paște pentru copii

Obiceiul de a ascunde ouăle de Paște și de a organiza o vânătoare de ouă s-a răspândit rapid din Germania către alte țări, inclusiv în SUA, în timpul valului de imigranți germani care au ajuns în Pennsylvania la începutul secolului al XVIII-lea. În Anglia, tradiția a fost popularizată și mai mult de Regina Victoria, care a participat la vânătoarea de ouă în copilăria sa la grădinile Palatului Kensington, organizată de mama sa, ducesa de Kent, născută în Germania.

De-a lungul timpului, tradiția vânătorii de ouă de Paște s-a dezvoltat și mai mult. De la ouăle inițial colorate, aceasta a evoluat pentru a include ouă, bomboane sau monede de ciocolată. Copiii entuziaști ies cu coșurile lor pentru a colecta cât mai multe dintre aceste bunătăți ascunse în grădini sau parcuri. 

Citește și: Cele mai îndrăgite tradiții și obiceiuri de Paște, care aduc bucurii credincioșilor. Românii din toate zonele țării țin cont de ele

În alte părți ale lumii, tradițiile de Paște variază. În Franța, ouăle nu sunt ascunse de iepurașul de Paște, ci sunt aduse de clopote zburătoare, iar în Australia, de exemplu, de către Bilby-ul de Paște. În ciuda acestor variații, în unele locuri, tradițiile de Paște pot fi cu adevărat neobișnuite. De exemplu, în Ortega, Costa Rica, nu se organizează vânători de ouă, ci vânătoare de crocodili! Conform tradiției, în Vinerea Mare, un grup numit Lagarteros de Ortega (Bărbații-șopârlă din Ortega) se îndreaptă spre râul local și capturează un crocodil, pe care îl aduc în oraș ca oaspete de onoare pentru sărbătorile de Paște. A doua zi, crocodilul este eliberat înapoi în sălbăticie.

Pe lângă vânătoarea de ouă, alte tradiții populare de Paște pentru copii includ decorarea ouălor, coacerea prăjiturilor și participarea la serviciile religioase speciale. 

Intrebarea zilei

Sunteți impulsivi când vine vorba de cumpărături sau luați doar strictul necesar?

Partenerii Nostri