Top cele mai căutate rețete de Paște/ Foto: Shutterstock
Retete

Top cele mai căutate rețete de Paște/ Foto: Shutterstock

Top cele mai căutate rețete de Paște. Ce nu trebuie să lipsească de pe masă în Duminica Paștelui

Paștele este una dintre cele mai așteptate sărbători din an și are o puternică însemnătate pentru creștini. Înainte de Duminica Mare, mulți dintre credincioși țin post o perioadă de șașe săptămâni, iar după slujba care are loc dimineața, aceștia sărbătoresc Învierea Domnului luând masa în familie. Pentru acest lucru, ei pregăsesc numeroase mâncăruri tradiționale

Iată care sunt cele mai căutate rețete de Paște care nu trebuie să lipsească de pe masă de sărbătoare. 

Rețetă de drob

Drobul este un deliciu în ceea ce privește masa de Paște și unul dintre felurile de mâncare care nu trebuie să lipsească. Deși tradițional se prepară din măruntaie de miel, acestea pot fi înlocuite și cu carne de pui, curcan sau porc. 

Pentru a pregăti un drob de miel tradițional aveți nevoie de organele unui miel, opt ouă, o legătură de usturoi verde, o legătură de ceapă verde, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, sare, piper și cinci ouă fierte. 

Modul de preparare este simplu. Tot ce trebuie să faceți este să spălați organele mielului și să le fierbeți în apă cu puțină sare. Când acestea sunt fierte, le scoateți și le dați prin mașina de tocat carne. Ulterior se adaugă ceapa, usturoiul, pătrunjelul și mărarul tocate mărunt. Se bat ouăle cu sare și piper, doar atât cât se omogenizeze și se adaugă peste compoziție. După ce se amestecă bine, se așează drobul în tavă astfel încât să rămână în exterior suficient cât se poată fi acoperit după. Se pune în tavă jumătate, apoi se adaugă ouăle fierte în mijloc și se toarnă restul de compoziție. Drobul se acoperă cu prapurele și se bagă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru circa 50-60 de minute. 

Citește și: Cum asociezi vinul cu mâncarea. Ponturi ca să devii un expert al gustului

Pulpă de miel la tavă

Pulpa de miel la tavă este un preparat simplu, însă foarte consumat de câtre români la masa de Paște. Pentru această rețetă aveți nevoie de o pulpă de miel, 4-5 căței de usturoi, 4-5 linguri de ulei de măsline, o linguriță de boia de ardei, o linguriță de rozmarin, o linguriță de cimbru, o linguriță de oregano, sare și piper. 

Începeți prin a spăla bine carnea. O stropiți cu ulei de măsline și o condimentați. Puteți folosi atât ierburi uscate, cât și proaspete. După ce carnea a fost condimentată se adaugă într-o tavă și se acoperă cu o folie de aluminiu, după care  se bagă la frigider pentru câteva ore. De regulă se lasă de seara pentru a doua zi dimineața. În ziua în care se dorește a fi servită, carnea se bagă la cuptorul preîncălzit la 250 de grade pentru circa o oră. După ce folia de aluminiu se dă la o parte, carnea se mai lasă la cuptor pentru încă 15-20 de minute, timp în care trebuie întoarsă ca să se rumenească pe ambele părți. 

Ciorbă de miel cu smântână și tarhon

Ciorba de miel cu smântână și tarhon este o rețetă din zona Ardealului, însă creștinii s-au îndrăgostit de ea și mulți români o consumă la masa de Paște indiferent de zona în care stau. Pentru preparare aveți nevoie de 500 de grame de carne de miel, un morvoc, un păstârnac, o țelină mică, un ardei capia, o ceapă verde, 50 de grame de orez, 300 de grame de smântână, 2-3 linguri de oțet, sare după gust și o legătură de tarhon.

Se spală bine carnea de miel și se pune în oală, apoi se completează cu apă și se lasă să dea în clocot, adunând spuma care se formează. După ce nu mai face spumă, se spală legumele, se curăță și se toacă mărunt, ulterior fiind adăugate în oală. Tot acum se adăugă și orezul cu sarea. Când carnea și legumele sunt fierte se adaugă smântâna. Ulterior se adaugă oțetul, iar dacă nu doriți oțet îl puteți înlocui cu zeamă de lămâie. După ce a mai dat o dată în clocot se adaugă tarhonul tocat mărunt. 

Terină cu ouă și legume

Terina cu ouă și legume este un aperitiv gustos, potrivit pentru mesele festive, dar și pentru masa de Paște, mai ales dacă nu vă place drobul și doriți să îl înlocuiți cu altceva. Aveți nevoie de două linguri de porumb, două linguri de fasole roșie, două linguri de mazăre, doi morcovi, doi ardei, 200 de grame de smântână, 100 de grame de maioneză, cinci ouă fierte tari, 30 de grame de gelatină și sare după gust. 

Modul de preparare este simplu. Se scurg fasolea și porumbul. Morcovul și mazărea se pun la fiert iar atunci când sunt gata se lasă la răcit. Ulterior se toacă mărunt împreună cu ardeiul. Toate legumele se adaugă într-un bol și se amestecă cu smântâna și maioneza apoi se adaugă sarea și gelatina preparată conform indcațiilor de pe ambalaj.  Compoziția se adaugă într-o tavă, la început doar jumătate, apoi de adaugă ouăle, iar mai apoi se pune și cealaltă jumătate. Se acoperă cu o folie și se lasă la frigider peste noapte.

Citește și: Trucuri de gatit care te vor face un bucatar mai bun. Cum obtii sarmale gustoase si cozonac pufos

Cozonac împletit cu nucă și stafide

De pe masă de Paște nu poate lipsi clasicul cozonac cu nucă. Pentru acest desert aveți nevoie de un kilogram de făină, 400 de mililitri de lapte, patru gălbenușuri, 200 de grame de zahăr, 100 de mililitri de unt topit, 50 de grame de drojdie proaspătă, esență de rom, esență de vanilie, coaja rasă de la o lămâie sau portocală. Pentru umplutură aveți nevoie de patru albușuri, 100 de grame de nucă măcinată, 50 de grame de stafide, două linguri de cacao, două linguri de zahăr, iar pentru uns aveți nevoie de două gălbenușuri, două linguri de lapte, patru linguri de apă, două linguri de zahăr și patru linguri de cocos. 

Prepararea stă în felul următor. Într-un bol se amestecă drojdia cu o lingură de zahăr până se lichefiază. Se adaugă puțin lapte și puțină făină și se amestecă pănâ se obține o maia. Aceasta se lasă la dospit la loc cald până își dublează volumul. După ce aceasta a crescut, se pune maiaua într-un bol împreună cu fâina, laptele călduț, care a fost dizolvat zahărul și gălbenușurile în prealabil, și se amestecă ușor. Se adaugă și esențele și coaja rasă de la lămâie sau portocală. 

Aluatul se frământă și se adaugă puțin câte puțin untul. În funcție de gradul de făină și de gradul de absorbție al acesteia este posibil să mai trebuiască adăugată făină dacă aluatul este prea moale sau mai trebuie adăugat lapte călduț dacă este prea vârtos. După ce aluatul a fost frământat bine, se acoperă vasul cu un prosop și se lasă la dospit la loc cald până își dublează volumul. După ce aluatul a crescut, se așează pe masa unsă cu puțin ulei și se împarte în patru bucăți care vor fi întinse în foi, câte două pentru fiecare cozonac. 

Între timp se pregătește umplutura, se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul puțin câte puțin și se mixează până se obține o bezea tare și lucioasă. Se adaugă nuca măcinată și stafidele și se omogenizează. Compoziția se întinde pe foile de aluat iar acestea se rulează. Cele două rulouri de aluat formate se răsucesc și se așează în tava tapetată cu hârtie de copt, iar apoi se lasă la dospit cel puțin 30 de minute. 

Când cozonacii s-au dospit, ei se ung cu gălbenușul bătut cu laptele și se presară nuca de cocos. Aceștia se așează în cuptorul preîncălzit la 200 de grade celsius și se coc pentru circa 45-60 de minute până se rumenesc. La final se ung cozonacii cu siropul format din apa cu zahărul. 

Intrebarea zilei

Ți se pare potrivit ca invitații să poarte alb la nuntă?

Partenerii Nostri

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. peroz.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google LLC google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Pinterest pinterest.com Vezi politica de confidenţialitate
_utma, _utmz, _b, _pinterest_cm, _pinterest_pfob, csrftoken
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate