Rețeta pentru cea mai bună ciorbă de miel pentru masa de Paște. Ingredientul-cheie care face toată diferența

Ciorba de miel este un preparat tradițional prezent pe masa de Paște în multe gospodării românești. Deși există nenumărate variante și rețete transmise din generație în generație, ceea ce face diferența între o ciorbă obișnuită și una cu adevărat gustoasă este un ingredient aparent banal, dar esențial: leușteanul proaspăt.

Leușteanul adaugă o notă aromată și proaspătă care echilibrează gustul intens al cărnii de miel și transformă ciorba într-un preparat de neuitat. Iată cum se prepară cea mai bună ciorbă de miel.

Citește și: Rețete de drob de pui și de miel, numai bune de încercat de Paște

Citește și: Pască fără aluat cu brânză. Rețetă simplă și delicioasă

Rețetă de ciorbă de miel, numai bună de încercat de Paște / Foto: Shutterstock

Ingrediente pentru 6-8 porții de ciorbă tradițională de miel

  • 1,5 kg carne de miel (gât, piept, coaste)
  • 1 ceapă mare
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină mică de țelină
  • 1 ardei gras
  • o mână de orez orez (opțional)
  • 2 linguri pastă de roșii (opțional, dacă nu vrei să lași ciorba albă)
  • 500 ml borș (sau zeamă de lămâie, după gust)
  • 1 legătură leuștean proaspăt
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • sare, piper, ulei
  • ou bătut la final (opțional)

Mod de preparare ciorbă de miel

  • Spală bine carnea de miel și pune-o la fiert în apă rece cu puțină sare. Spumează de câte ori este necesar, pentru a obține o zeamă clară. Fierbe carnea aproximativ o oră, până se înmoaie bine.
  • Toacă mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul, țelina și ardeiul gras. Călește-le ușor în puțin ulei, apoi adaugă-le în oală, peste carne. Fierbe totul încă 20-30 de minute.
  • Adaugă pasta de roșii, orezul sau tăițeii, sare și piper. Fierbe încă 10-15 minute, până când orezul este complet fiert.
  • Toarnă borșul (fiert separat) sau zeama de lămâie, după gust. Mai lasă să fiarbă câteva minute pentru ca toate aromele să se combine armonios.
  • După ce ai stins focul, pune oul bătut cu puțină sare. Pune puțină ciorbă în bolul în care ai amestecat oul, pentru a ajunge la aceeași temperatură, apoi toarnă în oală, în fir subțire, pentru un aspect „zdrențuit”.
  • Toacă leușteanul și pătrunjelul proaspăt și adaugă-le în ciorbă tot după ce ai oprit focul. Aceste verdețuri, în special leușteanul, oferă prospețime și o aromă specifică, ce definește gustul autentic al ciorbei de miel.

Ciorba de miel se servește fierbinte, alături de smântână, ardei iute și pâine de casă.

Dacă folosești carne de miel de țară, este recomandat să o lași câteva ore în apă rece cu puțin oțet și ceapă tăiată pentru a atenua gustul intens. Nu fierbe leușteanul, adaugă-l mereu la final, pentru a-și păstra aroma.

Citește și: Ce semnificație au ouăle roșii de Paște. De ce se ciocnesc

Citește și: Top cele mai căutate rețete de Paște. Ce nu trebuie să lipsească de pe masă în Duminica Paștelui

Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Pregătirile pentru întâmpinarea Învierii Domnului

Website-ul foloseşte cookies. Continuarea navigării pe website reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile aici.