ochi albastri
Despre Tine

Secretul persoanelor cu ochi albaștri. Ce le face mai speciale decât restul din punct de vedere genetic

Culoarea ochilor este influențată exclusiv de genetică, iar oamenii cu ochi albaștri își pot da seama cine le este rudă îndepărtată printr-o simplă privire.

Dintr-un anumit punct de vedere, toți ochii sunt la fel. Acest lucru se datorează faptului că pigmentul care le dă culoarea, melanina, este maro. De fapt, inițial, "toți aveam ochii căprui", a declarat pentru Science Daily un profesor de la Universitatea din Copenhaga, Hans Rudolf Litchoff Eiberg.

Undeva pe parcursul timpului însă, cineva s-a născut cu o mutație genetică, explică dr. Eiberg. Aceasta a limitat cantitatea de melanină a ochilor și astfel a apărut culoarea albastră.

Cu gândul la vacanță și călătorii? Hai în Digi Online să vezi Cele mai interesante hoteluri, azi de la 20:05, numai pe Digi Life!

Ochii albaștri se trag dintr-o singură mutație genetică, ceea ce inseamnă că fiecare persoană de pe planetă cu această trăsătură are un strămoş comun. De altfel, o echipă de geneticieni de la Universitatea din Copenhaga a urmărit de fapt mutație și a izolat-o la o singură familie daneză.

Potrivit Reader's Digest, haplotipul identificat a fost comun în rândul a 155 de persoane cu ochi albaștri din Danemarca, dar și a cinci persoane din Turcia și a două din Iordania.

„Variatia culorii ochilor de la maro la verde poate fi explicată prin cantitatea de melanină din iris, iar persoanele cu ochi albaștri au doar un grad mici”, a spus dr. Eiberg note. „De aici putem concluziona că toți indivizii cu ochii albaștri sunt legați de același strămos ... Toți au moștenit același comutator.”

Așadar, ochii albaștri sunt o mutație. Este aceasta rea?„Arată pur și simplu că natura modifică în mod constant genomul uman, creând un cocktail genetic de cromozomi și încearcând variante diferite, pe măsură ce face acest lucru”, a încheiat medicul.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri