iris apfel
Divertisment

Iris Apfel / Foto: Profimedia

10 lectii importante de viata de la Iris Apfel, batranica de 96 de ani care face furori pe internet cu stilul ei excentric

A crescut in Queens, New York si a fost singura la parinti. In copilarie petrecea mult timp in casa bunicilor paterni din Brooklyn, unde bunica o lasa sa se joace cu resturi de tesaturi. Asa a luat nastere pasiunea lui Iris Apfel pentru moda.

Astazi, batranica fashionista de 96 de ani este renumita pentru stilul ei eclectic si pentru felul in care asorteaza culori stralucitoare, ochelari si bijuterii supradimensionate.

Flerul ei in moda a transformat-o in personajul principal al unei expozitii la The Costume Institute din cadrul Metropolitan Museum of Art si i-a adus porecla "Accidental Icon".

Apfel va fi transformata in papusa Barbie de celebra firma Mattel, iar recent a lansat o carte in care vorbeste despre ascensiunea ei in moda si faima pe care a castigat-o la o varsta inaintata.

Dupa aproape un secol de viata, Iris crede ca a invatat cateva lectii importante despre imbatranire, individualitate si succes si vrea sa le impartaseasca fanilor ei.

Invatamintele pe care Iris Apfel vrea sa le transmita noii generatii

Varsta nu e importanta

"Nu ma gandesc niciodata la varsta mea (...) Este doar un numar. Am descoperit ca munca este foarte sanatoasa pentru mine, imi place ceea ce fac si pun mult suflet de fiecare data", spune ea.

"Este adevarat ca nu e deloc simplu sa imbatranesti. Si ce daca? Incepi sa te degradezi si trebuie sa faci ceva pentru a reveni pe linia de plutire. E posibil sa-ti displaca imbatranirea, dar ce alternativa ai? Accepta momentul si foloseste-te de experienta acumulata pentru a ajuta si alti oameni."

Alege un partener care se bucura cand ai succes

"Toti cei pe care l-au cunoscut stiu ca era cu adevarat un gentilom", scrie Apfel despre Carl, sotul ei, care a murit in 2015 la varsta de 100 de ani.

"Umorul si generozitatea lui erau legendare. Am facut aproape totul impreuna. Incurajarea si sprijinul sau neclintit au facut posibila aceasta carte. El m-a impins in lumina reflectoarelor si s-a bucurat de succesul meu. S-a bucurat mai mult decat mine de anumite reusite si imi este un dor nebun de el", a scris Iris.

Cand te pasioneaza ceva, fii perseverent si dedicat

"Nu m-am asteptat niciodata ca oamenii sa-mi cunoasca numele sau sa-mi recunoasca fata. N-am crezut vreodata ca o sa fiu considerata o figura emblematica in moda. Nu m-am asteptat ca muzeele sa-mi expuna imbracamintea si accesoriile. Nu m-am asteptat niciodata sa pozez pe coperta unei reviste sau sa fiu imaginea unei companii de cosmetice."

"Nu m-am asteptat la nimic. Am facut pur si simplu lucrurile care mi s-au parut bune, instinctual. Daca ceva suna interesant, ma implic - mai tarziu imi fac griji. Sa faci lucruri noi necesita multa energie si putere. E foarte obositor sa duci la bun sfarsit un obiectiv, sa inveti cum sa stapanesti o abilitate, sa indepartezi fricile. Majoritatea oamenilor ar prefera sa mearga in bataia vantului fiindca este mult mai usor... dar nu este la fel de interesant. De aceea e important sa faci lucrurile care te pasioneaza fiindca vei gasi puterea de a le duce la final."

Trebuie sa-ti pastrezi spiritul tanar

"E imposibil sa nu te doara toate cele cand imbatranesti. Indiferent de greutati, trebuie totusi sa te ridici si sa treci peste disconfort. Daca vrei sa ramai tanar, trebuie sa iti mentii spiritul tanar si sa ai o mentalitate optimista."

"Curiozitatea si simtul umorului sunt tonicul meu. Ma mentin copilaroasa, deshisa catre oameni si lucruri noi, gata mereu pentru o noua aventura. M-am auto-proclamat cea mai in varsta adolescenta in viata din lume si intentionez sa raman asa."

Tine cont doar de parerea ta, nu a celor din jur...

"Nu am incercat niciodata sa ma incadrez in tiparele din jur si nici sa ma pliez pe asteptarile oamenilor (...) Am invatat de la o varsta frageda ca trebuie sa fiu eu insami daca vreau sa fiu fericita. Poate ca felul in care ma imbrac e diferit sau excentric pentru unii, dar nu-mi pasa. Nu ma imbrac sa fiu privita sau admirata, ci ma imbrac pentru mine."

... dar nu te izola

"E o diferenta intre a fi perceput drept original - si a fi acceptat sau chiar iubit pentru originalitate - si a fi perceput drept diferit si exclus. E important sa nu te izolezi de oameni si sa nu-ti transformi originalitatea intr-un pretext pentru alienare."

Banii nu cumpara succesul

"Daca sunteti fericiti, ati gasit dragostea, sunteti inconjurati de oameni buni, faceti ceea ce va place si daruiti si altora, felicitari! Ati gasit succesul. Sa-ti vinzi sufletul pentru o multime de bani nu merita pretul", spune Apfel.

Stilul nu are legatura cu banii

"Stilul nu inseamna sa porti haine scumpe. Poti sa ai toti banii din lume si zero stil. Poti sa te imbraci cu cea mai recenta colectie couture si pantofi de zece mii de dolari si sa arati ca un brad de Craciun. Nu conteaza ce porti, ci felul in care porti lucrurile."

"Sunt la fel de fericita sa port bretele care m-au costat trei dolari si piese valoroase - si imi place sa amestec articolele scumpe cu articole ieftine. Atunci cand te straduiesti prea tare sa ai un stil, se vede ca te simti inconfortabil, de parca ai purta un costum. In acest caz, e mai bine sa fii fericit decat bine imbracat."

Incepe cu pasi mici

"Esuezi doar atunci cand nu incerci. Orice pas e important, oricat de mic ar fi", spune Apfel.

"Am vrut sa incep o afacere de tesaturi, asa ca am gasit solutii pentru a face asta (...) Uneori trebuie doar sa incepi, iar planul se va contura pe parcurs. In cei nouazeci si ceva de ani ai mei pe planeta Pamant, am aplicat aceasta filozofie in toate aspectele vietii mele si nu am esuat niciodata."

Nu pretinde ca esti mai tanar decat esti

"Nu este nimic in neregula cu ridurile. Cand esti mai in varsta, incercarea de a parea mai tanar este o prostie si nu inseli pe nimeni."

Foto: Guliver/ Getty

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri