printesa lalla salma a marocului
Divertisment

Printesa Lalla Salma, sotia regelului marocan Mahommed al VI-lea, a reusit sa schimbe felul in care sunt vazute femeile in societatea marocana, fara a respinge insa valorile sau cultura acestei tari si fara a atrage antipatii.

Femeia de rand devenita prima "Alteta Regala" a Marocului. Cine este Lalla Salma, sotia regelui Mohammed al VI-lea

Printesa Lalla Salma, sotia regelului marocan Mohammed al VI-lea, a reusit sa schimbe felul in care sunt vazute femeile in societatea marocana, fara a respinge insa valorile sau cultura acestei tari si fara a atrage antipatii.

Povestea de viata a Salmei Bennani

Conform Royal Central, printesa Lalla Salma a Marocului s-a nascut in Fes, Maroc, la data de 10 mai 1978. Parintii ei erau profesorul El Haj Abdelhamid Bennani si Naima Bensouda.

Lucy Worsley Investighează este un documentar despre cele mai dramatice capitole ale istoriei britanice. Pe DIGI Wolrd și DIGI Online, azi de la 20:00.

Nascuta intr-o familie care apartinea clasei mijlocii, Salma si-a pierdut mama pe vremea cand avea 3 ani, iar din acel moment ea si sora sa au fost crescute de bunica lor, Hajja Fatma Abdellaoui Maane, in Rabat, unde Salma a si studiat.

In 1995, a terminat Liceul Hassan II si a urmat un curs de pregatire de doi ani la Liceul Moulay Youssef. In 2000, a absolvit Institutul National de Informatica si Analiza a sistemelor cu specializarea in informatica. Dupa ce si-a terminat studiile, a lucrat o perioada la Omnium North Africa Group ca inginer, companie la care Familia Regala detine o participatie de 20%.

Salma vorbeste araba, franceza, engleza si spaniola.

Cum si-a intalnit sotul

S-au cunoscut in 1999, cu putin inainte de moartea regelui Hassan al II-lea. Relatia lor a suprins multi oameni din intreaga lume pentru ca pentru prima data in istoria marocana, numele sotiei regelui a fost facut public.

Si-au unit destinele in 2002, iar inca din ziua casatoriei, Salma a "desfiintat" un tabu care dura de mai bine de trei secole si jumatate, fiind prezentata supusilor fara val, cu paul roscat despletit.

La scurt timp, sotul sau i-a acordat titlul de "Alteta Regala", care nu mai fusese dat niciodata pana atunci vreunei sotii de suveran marocan.

Printesa Lalla Salma a profitat de noua sa conditie pentru a impune "mudawana", un nou cod al familiei. Acesta permite femeilor sa isi aleaga singure sotul si sa divorteze fara sa isi piarda drepturile asupra copiilor.

Casatoria lor este considerata una revolutionara in istoria marocana, nu numai pentru ca Salma este prima sotie a unui rege marocan care a primit titlul de "Alteta regala", dar si pentru ca a fost des vazuta in public si fotografiata.

Mai mult de atat, Regele Mohammed al VI-lea a anuntat, cu ocazia nuntii lor, ca nu va practica poligamia, ca predecesorii sai.

In mai 2003, printesa Lalla Salma a dat nastere primului copil al cuplului regal, print Moulay Hassan. In 2007, ea a adus pe lume si o fetita, printesa Lalla Khadija.

Lupta impotriva cancerului

Lalla Salma s-a implicat in mod deosebit in lupta impotriva HIV/ SIDA de pe continentul african si in campaniile de combatere a cancerului, in special prin intermediul Fundatiei Lalla Salma - Prevenirea si tratarea cancerului, pe care a infiintat-o in 2005.

In 2006, ea a fost numita Ambasador al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Ingrijirea, Asistenta si Prevenirea Cancerului. Un an mai tarziu, a primit din partea OMS medalia de aur pentru munca sa depusa.

Presa vorbeste despre un divort

Dupa 16 ani de mariaj, in presa s-a zvonit ca regele Mohammed VI si printesa Lalla Salma au divortat. Zvonurile au inceput in martie, cand regele a fost fotografiat inconjurat de familia sa, dupa ce s-a operat pe cord. Din fotografie lipsea sotia sa.

De asemenea, s-a observat ca printesa nu a mai avut o aparitie publica din decembrie 2017, cand a vizitat Muzeul Mohammed al VI-lea din Rabat.

Se spune ca a petrecut o perioada lunga pe insula greceasca Kea. Cu toate acestea, divortul nu a fost confirmat de Palat.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri