shutterstock_104793683
Moda

De ce sunt fermoarele si nasturii de la hainele barbatesti cusute pe partea dreapta, invers decat la femei

"In urma cu multi ani, oamenii au fost invatati ca nasturii sau fermoarele din dreapta reprezinta hainele barbatesti, iar cele din stanga, hainele de dama", a confirmat istoricul de moda Amanda Hallay pentru HuffPost.

Fermoarele urmeaza tiparul creat initial de nasturi, iar lectia este una bine inradacinata in foarte multe culturi: "Nasturele a fost inventat in Evul Mediu tarziu si, din cauza legilor somptuare, numai femeilor instarite li s-a permis sa aiba nasturi pe imbracaminte", a explicat Hallay, care detine canalul YouTube Ultimate Fashion History.

"Femeile bogate erau imbracate de servitoarele lor, asa ca nasturii erau pozitionati astfel incat sa le usureze munca, mai ales daca angajatele erau dreptace. De acolo a inceput totul."

Barbatii nu beneficiau de ajutor in acest sens, asa ca croitorii vremurilor acelea nu s-au gandit la aspectele de functionalitate.

Lisa Hayes, directorul programului de design vestimentar al Universitatii Drexel, a adaugat pentru HuffPost ca alaptarea a jucat si ea un rol important in ceea ce priveste plasarea nasturilor pe partea stanga: "Majoritatea doamnelor si domnisoarelor isi tin copilul in mana stanga, deci au libera mana dreapta pentru deschiderea unui articol vestimentar", a spus Hayes.

Pe masura ce timpurile s-au schimbat, iar tehnologia a avansat, fermoarele au inlocuit nasturii, iar regula pentru cusaturi s-a pastrat, desi plasarea a devenit mai putin evidenta.

"La sfarsitul anilor 1930, fermoarele au inceput sa inlocuiasca nasturii pentru inchiderea hainelor", a spus Christina Frank, asistenta in cadrul Savannah College of Art and Design. "Amplasarea fermoarelor a respectat amplasarea nasturilor, care la randul lor a urmat traditii de gen."

Cand un fermoar este inchis, nu exista niciun indicator vizual al partii pe care este cusut, spre deosebire de o camasa, insa aceste reguli vechi inca exista.

Sigur, in ziua de azi, a aparut o anumite ambiguitate in cazul liniilor unisex, dar trebuie sa mai treaca ani buni inainte ca traditia vestimentara actuala sa se schimbe complet.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri