printesa diana (1)
Moda

Prințesa Diana a rămas o inspirație în modă și în zilele noastre. / Foto: Profimedia

Prințesa Diana e și acum o inspirație în materie de stil vestimentar. Ținutele emblematice de atunci și cum s-ar fi îmbrăcat azi

În afară de bunătatea pentru care era cunoscută, prințesa Diana s-a făcut remarcată și prin stilul vestimentar abordat. De la rochia de mireasă pe care a purtat-o la nunta Charles, până la cea cunoscută sub numele de "the revenge dress", pe care a purtat-o după ce Charles a recunoscut oficial că a înșelat-o, Diana a ales constant să se exprime prin garderoba sa.

Prințesa Diana, rochie de mireasă/ Profimedia
Prințesa Diana, rochie de mireasă/ Profimedia

Prințesa de Wales alegea adesea să își asocieze vizitele diplomatice cu ținutele. Prin combinarea de culori și modele care aveau legătură cu identitatea țării, aceasta arăta sprijin și respect pentru celelalte națiuni. În 1986, în timpul vizitei în statele din Golful Persic, ea a ales să poarte o rochie împodobită cu șoimi de aur, ce reprezentau un model patriotic pentru Arabia Saudită. În timpul vizitei din același an în Japonia, ea a purtat o rochie albă cu buline roșii, ce făcea referire la steagul național japonez.

Citește și: Cum ar fi arătat prințesa Diana în zilele noastre. Un fotograf a realizat un portret al acesteia cu ajutorul inteligenței artificiale

Rochie în alb și roșu în Japonia

Prințesa Diana
Prințesa Diana, 1986, vizită în Japonia / Foto: Profimedia

Pe lângă tributul prezentat altor țări, Diana alegea să susțină fundații și instituții pe care le admira, prin purtarea emblemelor lor în public.  "Era cu ani lumină înaintea noastră, chiar de atunci", a declarat designerul Jack L. Carlson, care în 2020 a lansat o linie vestimentară inspirată din stilul prințesei Diana, scrie CNN.

Eloise Moran, creatoarea paginii de Instagram "Lady Di Revenge Looks", susține că hainele au reprezentat și un fel de scut pentru prințesă, după ce a trecut prin divorțul de Charles și separarea de familia regală. "Ea a devenit, spre final, o figură foarte puternică", spune Moran într-un interviu. "Cred că oamenilor le era frică de ea și de ce ar fi putut face mai departe".

Citește și: Mesajul secret din pantofii purtați de prințesa Diana în ziua în care s-a căsătorit cu prințul Charles

Puloverul prin care a transmis un mesaj important

Un alt articol vestimentar devenit celebru după ce a fost purtat de prințesa de Wales, este puloverul cu o oaie neagră în mijlocul unora albe, prin care a vrut să arate că era considerată oaia neagră a familiei regale, diferite de toți ceilalți membri. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Atât Maron, cât și Carlson susțin că, dacă Diana mai era printre noi astăzi, ea ar fi fost în continuare adepta tricotajelor. Moran crede că aceasta ar fi apreciat colaborarea dintre Magda Archer și Marc Jacobs, în special puloverul "Stay away from toxic people".

Prințesa Diana, iubitoare de creații Versace și Dior

De-a lungul vieții, prințesa Diana a creat o legătură strânsă cu mulți designeri, în special cu Gianni Versace și Christian Dior. În 1996, casa de modă Dior a redenumit una din gențile preferate ale Dianei, " The Lady Dior".

printesa diana
Prințesa Diana, în rochie Versace, 1996 / Foto: Profimedia

"Revenge dress"

Ținuta care a marcat cu adevărat eliberarea Dianei de familia regală și din căsnicia sa cu Charles a fost rochia neagră cunoscută sub numele de " the revenge dress". După ce soțul ei a recunoscut oficial că a avut o aventură, Diana a apărut în public purtând o rochie neagră, scurtă, care îi dădea o doză crescută de senzualitate și care arăta că ea deține controlul.

printesa diana
"Rochia răzbunării" purtată de Diana în 1994 / Foto: Profimedia

Deși era cunoscut faptul că își repurta ținutele, prințesa Diana și-a golit garderoba chiar cu câteva luni înainte de moartea sa. Acest lucru semnifica separarea sa definitivă de casa regală, dar și strângerea de fonduri prin licitarea pieselor vestimentare pentru asociațiile celor bolnavi de HIV.

"Era cu adevărat cameleonică. Îi plăcea să mixeze lucruri de la designeri de renume și de la cei necunoscuți. Cred că acesta ar fi fost cazul și astăzi. Cred că și-a dat seama de look-ul ei pe la 35-36 de ani, așa că nu o văd acum că s-ar fi îmbrăcat diferit față de acea perioadă. Sacourile, blugii, gențile Versace și Dior ar fi funcționat și astăzi pentru ea. Aș fi văzut-o, însă și îndreptându-se spre siluetele minimale și sinuoase create de The Row ", a mai explicat Moran.

Citește și: Kate Middleton, lecție de stil într-o rochie inspirată de cea purtată de prințesa Diana acum 34 de ani. Omagiul ducesei pentru soacră

Intrebarea zilei

Sunteți impulsivi când vine vorba de cumpărături sau luați doar strictul necesar?

Partenerii Nostri