copil telefon
Parenting

baietel care sta pe canapea si se joaca pe telefon

5 semne ca ai un copil dependent de telefon, laptop sau tableta. Gesturile care il dau de gol

Societatea Americana de Pediatrie recomanda ca un copil sa nu beneficieze de tehnologie mai mult de maxim doua ore pe zi. Cum procedam insa daca micutii nostri vor mai mult si fac accese de furie cand incercam sa le luam device-urile?

Dr. Colleen Carroll, scriitoarea cartii "Hooked on Screens: How to Get Your 5-14 Year Old to Put Down the Phones, Video Games and Electronic Devices and Pick Up a Book" ofera tuturor parintilor un test gratuit pentru a stabili daca micutii lor sunt dependenti de tehnologie. Tot ea le propune un ghid pentru detoxifierea digitala.

Daca rezultatele testului on-line ies pozitive, iar urmatoarele cinci semne sunt valabile in cazul familiei tale, cere ajutor si ia masuri inainte ca situatia sa se agraveze.

5 semne ca ai un copil dependent de telefon, laptop sau tableta

Prea mult timp petrecut in preajma tehnologiei

Semnal de alarma: Cercetatorii care studiaza psihologia dependentei digitale au dezvoltat un instrument numit "Masura problematica a utilizarii media". In cadrul criteriilor lor de diagnostic, ei au rugat parintii sa raporteze daca "micutul meu se gandeste intotdeauna sa foloseasca device-uri" si daca "primul lucru pe care copilul meu il cere sa faca atunci cand vine acasa este sa foloseasca device-uri."

Copilul petrece ceea ce pare a fi un timp excesiv discutand, planificand, negociind sau visand la micile ecrane? Discuta doar pe social media? Petrece mai multe ore pe YouTube decat in aer liber? Atunci e posibil sa aiba o problema.

Remediul: Tine-l ocupat fara sa il suprasoliciti. Poti sa creezei in casa zone sau momente de familie fara tehnologie, in care toti membrii sa renunte la tablete, telefoane sau laptopuri si sa faca activtati impreuna. Unii experti sugereaza necesitatea unei ore de joc in aer liber sau analog pentru fiecare ora petrecuta online.

In general, e indicat sa planifici iesiri in familie, la petreceri sau sesiuni de joaca cu prietenii, voluntariat, citit cu voce tare, cumparaturi si gatit, gradinarit, treburi gospodaresti, ingrijirea unui animal de companie. Copilul trebuie sa vada ca se poate distra si offline, iar parintele este dator sa ii prezinte optiunile.

Accese de furie sau iesiri comportamentale

Semnal de alarma: Potrivit Societatii Americane de Pediatrie, tulburarea de joc poate include o alterarea a comportamentului copilului. Daca cel mic exagereaza, devine agresiv, nelinistit sau deprimat atunci cand ii este luat dispozitivul sau cand ii este interzis sa il foloseasca, problema este evidenta.

Remediul: In casa poate fi implementat un plan mediatic de familie care sa stableasca limite clare de utilizare a tehnologiei. Un terapeut ii sfatuieste pe parinti sa seteze o perioada anume din zi in care copilul poate folosi device-uri, dar si sa il si lase sa termine activitatea inainte de o lua. Sa smulgi dispozitivul in mijlocul povestii sau a unui nivel poate fi extrem de iritant.

Stabilirea limitelor corespunzatoare in jurul utilizarii micilor ecrane este o abordare realista care functioneaza pentru unele familii.

Depasirea limitelor, chiar si cand exista consecinte

Semnal de alarma: Daca pentru cel mic e mai important ecranul decat functiile esentiale precum somnul, mesele obisnuite si igiena, parintii trebuie sa ia atitudine. In momentul in care performantele scolare scad sau socializarea din viata reala incepe sa aiba de suferit, adultii vor sti ca se confrunta cu o dependenta de tehnologie.

Remediul: Timpul petrecut in preajma tehnologiei poate fi unul de familie, in care toti membrii pot viziona un film, citi un articol, asculta un podcast sau juca un joc.
Parintii trebuie sa respecte la randul lor regulile pe care le impun copiilor pentru a vedea rezultatele. Pana la urma, este vorba despre adoptarea unui stil de viata, nu despre masuri punctuale care sunt scoase la suprafata doar cand le convine adultilor.

Copiii devin secretosi

Semnal de alarma: Copilul iti promite ca merge la culcare, dar te trezesti in mijlocul noptii si il gasesti navigand pe internet sau jucandu-se pe telefon. Minciuna si inselaciunea sunt simptome clasice ale dependentei - ca sa nu mai vorbim de modalitati sigure de a eroda increderea intr-o familie.

Remediul: Parintii trebuie sa isi pastreze cumpatul si sa amplifice comunicarea. "Nu acuzati victima", spune dr. Steven Cowan, medic pediatru specializat in dezvoltare. "Spuneti-i copilului dvs. ca intelegeti cat de greu este sa limiteze utilizarea ecranului si incurajati-l sa ceara ajutor cand simte ca e depasit de anumite situatii virtuale sau reale."

Escapism si tendinte de introversie

Semnal de alarma: Copilul foloseste tehnologia "pentru a scapa de presiunile sociale, problemele personale, responsabilitati, realitate sau pentru a face fata anxietatii ori depresiei"? Aceiasi cercetatori care au dezvoltat "Masura problematica a utilizarii media" i-au rugat pe parinti sa se identifice cu aceasta afirmatie: "Cand copilul meu a avut o zi proasta, device-urile par sa fie singurele lucruri care il ajuta sa se simta mai bine."

Remediul: Indicat este ca un refugiu sa fie inlocuit cu altul, mai sanatos. Daca cel mic ajunge la ecran cand se simte suparat, furios sau nelinistit, e important sa aiba o alta sursa de consolare: o plimbare, un joc, o conversatie deschisa, desenul, muzica... Daca nicio alta metoda nu functioneaza, empatia e mereu binevenita.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri