reguli de parenting suedeze
Parenting

Nativii promoveaza niste principii de crestere a copiilor foarte sanatoase, de la care avem ce invata.

8 lectii de parenting pe care parintii romani ar trebui sa le fure de la suedezi

Nu mai este un mister pentru niciun parinte ca cea mai generoasa tara din Europa in ceea ce priveste concediul de paternitate este Suedia. Nativii promoveaza insa si niste principii de crestere a copiilor foarte sanatoase, de la care avem ce invata.

Iata opt lectii de parenting de care mamele si tatii suedezi tin cont in cresterea micutilor:

  • Ii lasa pe copii sa doarma in aer liber, indiferent de vremea de afara

Clima din Suedia nu e neaparat prietenoasa, dar ea nu ii descurajeaza pe parinti sa-si scoata bebelusii la plimbare sau sa ii lase in carucioare, la temperaturi sub zero grade, cat timp trag un pui de somn. Mamele si tatii din aceasta tara s-au convins ca micutii dorm mai bine cand temperaturile sunt mai scazute si ca aerul curat este benefic pentru ei.

  • Isi impart in mod egal indatoririle parentale

In Suedia, parintii primesc un concediu platit de 480 de zile si 90 din acestea sunt zile netransmisibile doar pentru tati. In plus, proaspetele familii cu copii primesc si un "bonus de egalitate de gen" daca isi impart timpul petrecut cu bebelusul in mod egal. Toate acestea duc la o impartire egala a responsabilitatilor aferente cresterii unui nou-nascut.

  • Ii scot pe copii afara, la joaca, in fiecare zi

Suedezii au o expresie potrivit careia "nu exista vreme rea, ci doar imbracaminte nepotrivita". In scoli, elevii sunt scosi afara, la joaca, in fiecare zi, indiferent de conditiile meteo. De fapt, inchiderea institutiilor de invatamant din cauza vremii nefavorabile este un concept strain in aceasta tara.

Din nou, aerul proaspat este considerat vital pentru dezvoltarea armonioasa a unui copil, la fel cum este si murdaria cu noroi un bun stimul pentru sistemul imunitar al micutilor.

  • Zilele de vineri sunt dedicate familiei

Hygge, conceptul de confort si comoditate al danezilor, are o versiune suedeza numita mysigt. Zilele de vineri, Fredagsmys, sunt cele mai importante pentru a crea un sentiment de siguranta, familiaritate, iubire si intelegere in sanul familiei. La inceput de weekend, mamele, tatii si copiii se cuibaresc sub o patura pufoasa, aprind cateva lumanari si privesc un film impreuna in timp ce mananca ceva bun. Frumos, nu?

  • Isi duc copiii la cresa

Bonele sau dadacele sunt rare in Suedia, majoritatea parintilor alegand sa-si trimita copiii la cresa incepand cu varsta de un an. Acolo, cei mici se joaca si socializeaza cu alti copii de varsta lor, urmand ca abia la scoala sa inceapa pregatirea academica.

  • Nu transforma nuditatea intr-o "problema rusinoasa"

Vara, in parcurile publice, la plaja sau piscine, copiii pot fi vazuti alergand sau jucandu-se dezbracati. Parintii suedezi au o atitudine relaxata in legatura cu nuditatea din dorinta de a-i ajuta pe cei mici sa devina mai confortabili cu si in corpul lor. In plus, Suedia a fost prima tara din lume care a introdus educatia sexuala obligatorie in scoli, in 1955.

  • Nu impun copiilor un program strict si aglomerat

Antrenament de fotbal, urmat de o lectie de pian si o ora de gimnastica? Parintii suedezi nu incarca programul copiilor cu prea multe activitati extrascolare, ci prefera sa ii lase sa se distreze si sa se joace mult in aer liber.

  • Nu isi bat copiii

Suedia a fost prima tara din lume care a interzis atentionarile fizice si toate pedepsele corporale, in 1979. In schimb, parintii isi disciplineaza copiii vorbind cu ei si argumentand cat pot de bine anumite reguli.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri