bebelus bentita casca
Parenting

fetita cu bentita din flori care casca in patut

Dintii de lapte la bebelusi. Ce trebuie sa stie proaspetele mamici

La nastere, oamenii au 20 de dinti (de lapte), care incep sa erupa dupa aproximativ 6 luni. Ei cad ulterior in diferite momente de-a lungul copilariei, iar pana la varsta de 21 de ani, toti cei 32 de dinti permanenti sunt, de obicei, prezenti.

Dintii variaza ca marime, forma si locatie. Aceste diferente le permit sa lucreze impreuna pentru a ajuta masticatia, vorbitul si zambitul, oferind totodata forma chipului uman.

6 lucruri esentiale pe care proaspetele mamici ar trebui sa le aiba in vedere despre dintii de lapte ai bebelusilor lor

Majoritatea bebelusilor dezvolta dinti intre 6 si 12 luni

Perioada in care bebelusului ii da un prim dinte poate varia. In jurul varstei de 3 luni, el incepe sa exploreze lumea cu gura, ii creste nivelul de saliva si incepe sa isi bage degetelele sau piciorusele in cavitatea bucala.

Chiar daca faza explorarii apare acum, primul dinte erupe in jurul varstei de 6 luni. De obicei, primii care apar sunt aproape intotdeauna dintii frontali inferiori, iar celor mai multi dintre copii le dau, de obicei, toti dintii de lapte pana la 3 ani

Fluorul poate fi introdus la varsta de 6 luni

Fluorul este un mineral care ajuta la prevenirea cariilor dentare prin intarirea smaltului dintilor. Vestea buna este ca e adesea adaugat la apa de la robinet, insa trebuie consultat medicul pediatru pentru a confirma informatia si a verifica daca micutul are nevoie de un supliment.

Desi poate fi foarte benefic, el poate avea si consecinte daunatoare pentru organism. De aceea, este foarte important ca fluorizarea dintilor la copii sa respecte dozajul indicat de medicul stomatolog.

Masarea gingiilor dureroase sau oferirea unor alimente reci poate ajuta la calmarea durerilor de dinti ale bebelusului

Bebelusii pot prezenta semne de disconfort in zona in care erupe dintele, gingiile din jur devenind umflate si dureroase. Parintii pot ajuta la calmarea micutilor prin masarea gingiilor cu degetele curate, prin oferirea unui inel pentru dentitie sau prin aplicarea unui tifon rece ori umed pe zona cu probleme.

Temperatura corporala a unui bebelus poate creste usor in timpul eruptiei dentare. Cu toate acestea, potrivit unui studiu din 2016 in Pediatrie, o febra de peste 38 de grade nu este asociata cu cresterea dintilor, ci este de fapt un semn al unei boli sau infectii care ar putea necesita tratament.

Daca bebelusul este de nelinistit in perioada eruptiei dentare, discutati cu medicul pediatru despre administrarea unei doze adecvate de calmant sau tratament.

Fara tablete pentru dinti, geluri cu benzocaina, medicamente homeopate sau coliere terapeutice din chihlimbar

Tablete care contin planta otravitoare belladonna si gelurile cu benzocaina nu sunt indicate copiilor, chiar daca sunt comercializate pentru a amorti durerea.

Nici colierele terapeutice din chihlimbar nu sunt recomandate de agentia federala americana Food and Drug Administration intrucat pot prezenta un risc de strangulare sau sufocare. Mai mult decat atat, nu exista nicio cercetare care sa sustina eficienta lor.

Dintii copilului trebuie periati de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor

Odata ce copilului ii da primul dinte, trebuie periat de doua ori pe zi cu o cantitate mica de pasta de dinti cu fluor. Se recomanda pasta de dimensiunea unui bob de orez, mai ales dupa ultima masa din zi.

Odata ce copilul implineste 3 ani, American Academy of Pediatrics (AAP), American Dental Association (ADA) si American Academy of Pediatric Dentistry (AAPD) recomanda folosirea unei cantitati de pasta de dinti cu fluor care sa se adapteze lungimii perilor unei periute pentru copii.

Cand micutul devine capabil, el trebuie sa invete cata cantitate sa aplice, dar si modul corect de periere. Parintii ar trebui sa-si monitorizeze si asiste copiii in timpul acestui proces pana la 6-8 ani.

Prima programare la dentist se face dupa prima eruptie dentara a bebelusului

Atat AAP, cat si AAPD recomanda ca toti copiii sa vada un dentist pediatru pana la varsta de un an. Un medic stomatolog se va asigura ca toti dintii se dezvolta normal si ca nu exista probleme care nu se observa cu ochiul liber. De asemenea, el sau ea va va oferi sfaturi suplimentare cu privire la igiena corespunzatoare pentru bebelusi.

Intrebarea zilei

Cum vi se par prețurile de pe litoral din acest sezon?

Partenerii Nostri