spalarea dintilor
Sanatate

Desi poate parea o idee buna sa iti periezi dintii dupa fiecare masa, afla ca ar trebui sa astepti o perioada de timp pana sa o faci.

De ce nu e bine sa te speli pe dinti imediat dupa ce ai mancat

Desi poate parea o idee buna sa iti periezi dintii dupa fiecare masa, afla ca ar trebui sa astepti o perioada de timp pana sa o faci.

Spalarea dintilor este una dintre cele mai importante componente ale rutinei de igiena orala: indeparteaza particulele alimentare, bacteriile si placa de pe suprafata dintilor si gingiilor, pastrand cavitatea bucala curata si sanatoasa.

De cate ori pe zi trebuie sa ne spalam pe dinti

Periajul zilnic si corect inseamna sa prevenim aparitia cariilor si sa mentinem dintii sanatosi si frumosi. Specialistii recomanda periajul de doua ori pe zi, timp de minim doua si maxim cinci minute.

Pentru a elimina placa bacteriana, medicii dentisti spun ca trebuie sa folosim o pasta de dinti care sa contina fluor, dar si apa de gura, pentru a indeparta cat mai multe bacterii.

Cat trebuie sa asteptam dupa fiecare masa inainte de a ne spala pe dinti

Este important sa retinem ca spalarea dintilor imediat dupa ce am mancat poate avea, in unele cazuri, un efect negativ asupra smaltului dintilor. 

Astfel ca, atunci cand alegem sa ne spelam pe dinti, trebuie sa luam in considerare si alimentele pe care le-am mancat. Daca am consumat un aliment sau bautura acida, e indicat sa nu ne spalam imediat dintii. Acesti acizi slabesc smaltul dintilor, iar periajul va indeparta smaltul. 

Si alimentele care contin acid citric, cum ar fi portocalele si lamaile, pot sensibiliza smaltul dintilor pentru o perioada de timp. In plus, expunerea prelungita la acidul fosforic, care se gaseste in bauturile racoritoare, poate eroda smaltul dintilor, expunand tesuturile mai sensibile de dedesubt. Eroziunea acida poate provoca deteriorarea permanenta a dintilor.

Medicii stomatologi recomanda, in locul perierii dintilor sau folosirii gumei de mestecat, sa bem un pahar cu apa dupa fiecare masa. Astfel vom indeparta resturile alimentare de dimensiuni mari si vom grabi refacerea pH-ului de la nivelul cavitatii bucale. De-abia la o ora dupa ce ai mancat este indicat sa te speli pe dinti.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?