casatorie fericita
Relatii

Un numar mare de studii arata ca persoanele casatorite sunt mai sanatoase decat cele necasatorite. In randul acestora, ratele de depresie, afectiuni cardiovasculare sunt mai mici si durata de viata mai lunga.

Casatoria face bine la sanatate, spun cercetatorii. Pentru cine nu se aplica regula

Un numar mare de studii arata ca persoanele casatorite sunt mai sanatoase decat cele necasatorite. In randul acestora, ratele de depresie, afectiuni cardiovasculare sunt mai mici si durata de viata mai lunga.

Cu toate acestea, cercetarile s-au bazat pe datele prelevate de la persoane heterosexuale, implicate sau nu intr-un mariaj. Recent, cateva studii au analizat casatoriile intre persoane de acelasi sex pentru a testa daca intr-adevar casatoria este legata de o sanatate generala mai buna. Dovezile sunt mixte.

Ce au descoperit oamenii de stiinta

Un grup de cercetatori a evaluat avantajele casatoriei intre adulti heterosexuali, bisexuali si homosexuali. Acestia au descoperit ca adultii bisexuali care sunt casatoriti nu aveau o sanatate mai buna decat cei implicati intr-un mariaj.

Oamenii de stiinta au folosit date stranse in decursul a patru ani de la 1.428 de adulti bisexuali, 2.654 adulti gay si 150.403 adulti heterosexuali.

S-a dovedit ca persoanele heterosexuale, cat si cele homosexuale se simteau cu 36% mai bine, din punct de vedere fizic, decat atunci cand nu erau casatorite legal. De exemplu, dificultatile de a urca scarile si de a iesi la cumparaturi au fost cu 25% pana la 43% mai mici in randul adultilor heterosexuali casatoriti, in comparatie cu cei care nu au fost niciodata casatoriti sau care traiau in concubinaj.

Oamenii de stiinta considera ca acest lucru se datoreaza faptului ca mariajul creste securitatea economica si sprijinul social, dar si incurajeaza un stil de viata mai sanatos.

Spre deosebire de adultii heterosexuali si cei homosexuali, studiul arata ca bisexualii casatoriti nu erau mai sanatosi decat cei necasatoriti. Interesant este ca, printre bisexualii casatoriti sau care traiesc in concubinaj, cei cu un partener de acelasi sex erau mai sanatosi decat cei cu un partener de sex diferit. In cazul lor, sansele de a avea o sanatate mai buna au fost de 2,3 ori mai mari.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri