cuplu sarut
Relatii

cuplu tanar pe cale sa se sarute in aer liber

Despre chimia in relatia de cuplu. Cei patru factori care determina aparitia ei

Desi multi nu cred in chimia romantica, terapeuta Kimberly Seltzer spune pentru Reader's Digest ca aceasta "scanteia magica" exista si consta in patru factori care ii transforma pe iubiti in adevarati parteneri.

Potrivit specialistei in relatii, cei patru factori sunt compatibilitatea fizica, emotionala, intelectuala si spirituala. Iata ce presupune fiecare in parte si de ce este importanta:

  • Compatibilitatea fizica

"Majoritatea oamenilor pot defini ce trasaturi li se par atragatoare la un partener. Interesant este insa ca atractia in domeniul fizic trebuie sa persiste, ba chiar sa creasca in timp", spune ea. Adica, se intampla uneori ca un partener sa-l considere initial doar moderat de atragator pe celalalt si abia apoi, dupa ce il cunoaste la un nivel mai intim, sa-l considere si mai atragator.

  • Compatbilitatea emotionala

"Reprezinta modul in care cineva te face sa te simti", spune Seltzer. "Cand te simti iubit, ingrijit, protejat apare si aceasta atractie emotionala." Daca potentialul partener pare in teorie grozav, dar nu simti o scanteie din acest punct de vedere, terapeuta recomanda rebdarea.

"Multi oameni sunt retinuti cand intalnesc prima data pe cineva si prefera sa se exprime prin fapte. De aceea, este important sa fim atenti la felul in care se comporta si nu neaparat la lucrurile pe care le spun".

Kimberly Seltzer insista totusi ca vulnerabilitatea in fata unui potential partener este esentiala.

  • Compatibilitatea intelectuala

Similar cu atractia fizica, multi oameni stiu ce asteptari au de la partenerii lor in materie de intelect. De exemplu, o persoana cu simtul umorului se va simti mai compatibila cu cineva care ii intelege glumele si raspunde pe masura comentariilor pe care le face.

  • Compatibilitatea spirituala

Dintre cele patru, spiritualitatea este cel mai dificil de definit: "Unii oameni plaseaza religia in aceasta categorie; pentru altii poate fi vorba despre alegeri precum veganismul sau stilul de viata", spune Seltzer. "La prima impresie, e greu de stabilit daca doi oameni sunt pe aceeasi unda la nivel spiritual. Si in acest caz, e nevoie de timp pentru ca aceastra atractie si compatibilitate sa se dezvolte".

Potrivit specialistei, in momentul in care doi parteneri ajung sa bifeze toate cele patru elemente, ei pot considera ca nu mai sunt doar iubiti, ci parteneri romantici in adevaratul sens al cuvantului.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?