cozonac pufos
Retete

Cozonac pufos reteta. Asa se prepara cel mai bun desert traditional romanesc

Cozonacul nu lipseste niciodata de pe masa de Paste si Craciun si nimic nu se compara cu cel facut in casa. Avem pentru tine o reteta de cozonac pufos si aromat, care ii va face pe vecini sa iti bata la usa:

Ai nevoie de:

  • 1 kg de faina
  • 5 oua
  • 300g de zahar
  • jumatate de pachet de unt (80% grasime)
  • 5 linguri de ulei
  • 200 ml lapte
  • 400g de nuca
  • 4 linguri de cacao
  • coaja de la o lamaie
  • 2 portocale
  • 1 fiola de esenta de rom
  • drojdie cruda 42g
  • zahar vanilat praf pentru ninsoarea finala.

Cum se prepara, pas cu pas:

Separa ouale si bate albusurile cu jumatate din cantitatea de zahar. Peste amestec pune nuca si praful de cacao.

Pentru aluat, pune drojdia cu laptele caldut si doua linguri de zahar sa dospeasca intr-un crater facut in faina. Cand drojdia incepe sa "fiarba", adauga galbenusurile si restul de zahar. Urmatorul pas este adaugarea aromelor, a sarii, uleiului si a untului topit caldut (atentie! nu fierbinte). Amesteca pana se incorporeaza toata faina si se obtine un aluat elastic, nu foarte indesat.

Acopera ligheanul cu folie si lasa aluatul la cald o ora. Unge-ti mainile cu ulei si imparte-l in 4, formand sferele din care vei forma cei doi cozonaci.

Pe acestea 4, intinde-le in forma de foaie si adauga umplutura de noi, dupa care ruleaza-le. Ca sa obtii un cozonac mare, impleteste cate doua sucituri, apoi aseaza-le intr-o tava de cozonac bine unsa si tapetata cu faina.

E momentul sa lasi cozonacii la temperatura camerei timp de o ora, pentru a creste. In acest timp, pregateste cuptorul. Unge-i cu ou batut, apoi baga-i in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 25-50 de minute.

Cand consideri ca s-au copt, scoate-i din forma si presara peste ei zahar vanilat. Pofta buna!

Intrebarea zilei

Când împodobiți bradul de Crăciun?

Partenerii Nostri