Mara Kofoed/ Foto: Instagram
Sanatate

Mara Kofoed/ Foto: Instagram

A aflat că are cancer ovarian, la doar zece zile după ce medicul i-a spus că simptomele sunt normale pentru "femeile de vârsta ei”

O antrenoare de viață a fost diagnosticată cu cancer ovarian avansat și a descoperit că avea patru tumori, la doar o săptămână și jumătate după ce un medic i-a respins simptomele ca fiind ceva ce se întâmplă în mod normal la "femeile de vârsta ei".

Mara Kofoed, în vârstă de 45 de ani, din Hudson Valley, New York, a mers la ginecologul ei în noiembrie, după ce abdomenul i s-a umflat și a început să sufere dureri extreme în ovare. Medicul i-a spus că asta se întâmplă când “femeile de vârsta ta nu mai doresc să întrețină relații sexuale și astfel devin uscate” și i-a recomandat să revină peste un an.

Cu toate acestea, doar câteva zile mai târziu, Kofoed s-a temut că "ar putea muri" după ce abdomenul ei s-a mărit atât de mult încât nu mai putea să meargă, să mănânce, să doarmă sau chiar să respire. Femeia s-a dus de urgență la spital, unde tomografiile au dezvăluit cancer ovarian în stadiul 3 și tumori pe fiecare ovar de până la 12 cm în diametru, precum și altele de până la 2 cm pe rect și vezică.

Citește și: A mințit că are cancer și a strâns 52.000 de euro de la oamenii cu suflet. Ce a făcut de fapt cu banii și ce au decis autoritățile

Două săptămâni mai târziu, a fost operată pentru a i se extirpa tumorile și a urmat șase runde de chimioterapie. Acum "se simte foarte bine", dar a spus că dacă ar fi urmat sfatul medicului și ar fi așteptat un an "ar fi însemnat moartea mea".

Kofoed a povestit pentru TODAY drama prin care a trecut , cu scopul de a crește gradul de conștientizare a simptomelor cancerului care la nivel global afectează 250.000 de femei în fiecare an.

Antrenoarea de viață a spus că a observat prima dată că ceva nu era în regulă în 2017, când a început să simtă o ușoară durere în timpul sexului, constipație și nevoia de a merge des la toaletă pentru a urina. 

Kofoed a spus că a observat, de asemenea, o senzație diferită la nivelul uretrei, care se simțea aproape de a avea o infecție cu transmitere sexuală (ITS). Ea a considerat că semnele de avertizare ar putea fi cauzate de vârsta ei.

În luna mai a anului trecut, zona din jurul burții a început să se îngroașe și să se dilate. Deși literatura medicală descrie acest lucru ca fiind balonare, Kofoed a spus că acest lucru este "foarte înșelător", deoarece nu îi face pe oameni să se gândească la ovare.

Citește și: Ea e tânăra care a devenit mamă după ce a învins cancerul cu ajutorul unei terapii inovatoare: ”E miracolul nostru!”

După ce a vizitat un ginecolog și i s-a spus că nu are nevoie de nicio scanare, Kofoed s-a hotărât să asculte sfatul medicului și să se lupte în continuare cu durerile. Aproximativ o săptămână și jumătate mai târziu starea de sănătate a femeii s-a agravat foarte tare, așa că a mers la urgențe.

“Burta era atât de umflată încât îmi afecta grav mersul, respirația, mâncatul, bătul, somnul, șederea și mersul la baie. Adăuga presiune asupra fiecărui organ, atât de intensă, încât am crezut că voi muri. A fost unul dintre cele mai dureroase și înfricoșătoare lucruri pe care le-am făcut vreodată”, a spus ea.

Descriindu-și experiența, Kofoed a spus: „Dacă aș fi așteptat un an până la următoarea programare, așa cum m-a sfătuit acel medic, ar fi însemnat moartea. A fost cel mai mare șoc din viața mea să aflu că am cancer ovarian. Aș fi bănuit poate cancer de sân, pentru că bunica mea a avut, dar la cancerul ovarian nu m-aș fi gândit niciodată”.

Ea a adăugat: "Femeile trebuie să fie instruite mai mult în acest sens. Știm despre cancerul de sân, dar aproape nimeni nu ar putea enumera simptomele, eu nu aș fi putut'.

Cancerul ovarian este a cincea cauză principală de deces în rândul femeilor, ducând la aproximativ 140.000 de decese anual în întreaga lume. Este adesea neobservat în stadiile incipiente - când este cel mai ușor de tratat - deoarece simptomele pot fi trecute cu vederea.

Citește și: Cum a salvat-o pe Chris Evert moartea surorii sale. Tenismena a terminat chimioterapia, după ce a aflat că suferă de cancer ovarian

Cancerul ovarian este cel mai frecvent în rândul femeilor mai în vârstă, care au în jur de 63 de ani. În stadiile incipiente poate declanșa balonări, dureri abdominale, probleme cu alimentația și nevoia de a urina mai des. De asemenea, ar putea duce la dureri de stomac, dureri în timpul sexului, constipație, oboseală și modificări ale menstruației.

Aproximativ patru din cinci pacienți nu observă aceste semne în stadiile incipiente - când este cel mai ușor de tratat - punându-le pe seama a altceva. 

Tratamentul cancerului include, de obicei, o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta cât mai mult din tumori, urmată de runde de chimioterapie. Atunci când cancerul este depistat la timp, aproximativ 94% dintre pacienți supraviețuiesc peste cinci ani de la diagnosticare. 

Dar, odată ce s-a răspândit, rata de supraviețuire de cinci ani scade la 75% dintre pacienți. În cazurile în care cancerul nu este detectat decât după ce s-a răspândit în zone îndepărtate, cum ar fi plămânii, rata de supraviețuire este de 31%.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri