shutterstock_1130185181
Sanatate

baie femeie

Baile calde fac bine la sanatate. Ce beneficii au pentru organism

O baie calda poate avea beneficii medicinale asupra organismului. Iata sapte motive pentru care ar trebui sa o incluzi in lista ta de activitati din aceasta perioada.

Peste 30.000 de persoane au fost recrutate pentru un studiu japonez in care le-au fost urmarite obiceiurile de baie intre 1990 si 2009.

Participantii aveau varste cuprinse intre 40 si 59 de ani, fara istoric de cancer sau boli cardiovasculare.

In acel timp, au fost inregistrate putin peste 2.000 de "incidente" cardiovasculare, cei care au facut o baie calda zilnica prezentand un risc cu 28% mai mic de boli cardiovasculare si un risc de AVC cu 26% mai mic decat cei care se scaldau doar o data sau de doua ori pe saptamana sau chiar mai putin frecvent.

Rezultatele au sustinut studii anterioare care au asociat expunerea la caldura cu un risc redus de boli cardiovasculare. Publicand rezultatele in jurnalul Heart, cercetatorii au remarcat, de asemenea, ca cei care faceau o baie calda zilnic prezentau un risc mai mic de hipertensiune arteriala.

Iata ce alte benficii ar putea avea:

Baile pot imbunatati starea de spirit

O baie calda poate diminua starile de depresie si pesimism deoarece "ofera o combinatie minunata de izolare, liniste si confort, un mediu asemanator cu cel din pantec", potrivit psihologului Neil Morris si doctorului John Harcup, directorul British Spa Foundation.

Pot contribui la un somn mai linistit

Multi sustin ca o temperatura corporala scazuta contribuie la un somn bun. In acest context, o baie calda inainte de culcare poate da rezultate similare. Cum? Daca in timpul scaldarii temperatura corpului va creste, imediat dupa aceea ea se va raci si va permite productia de melatonina, care favorizeaza relaxarea si somnul.

Pot ajuta la ameliorarea durerilor musculare

Caldura va pune sangele in miscare, deci va favoriza circulatia, contribuind la relaxarea musculaturii. Adaugarea de saruri epsom in apa ajuta la reducerea inflamatiei de la nivelul articulatiilor, iar proprietatile antiinflamatorii ale bailor cu acesta sare s-au dovedit benefice si in cazul persoanelor care sufera de boli metabolice precum diabetul de tip 2.

Baile pot contribui la sanatatea inimii

O baie calda obisnuita poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, iar aceasta, la randul ei, poate preveni afectiunile cardiace mai grave cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. In plus, o circulatie buna poate echivala cu un mini-antrenament de fitness.

Pot arde calorii

Sigur, o baie calda nu e complet egala cu o ora de aerobic sau hydro-gym, dar transpiratia indusa de apa la temperaturi ridicate poate arde destul de multe caorii.

Baile pot ameliora simptomele de raceala si gripa

Aburul dintr-o baie calda face minuni pentru congestiile nazale si tuse. In plus, statul in cada timp de 15 minute poate ajuta sistemul imunitar sa lupte mai bine contra virusurilor.

Baile pot ajuta la calmarea pielii iritate

O baie calda in combinatie cu anumite uleiuri esentiale - cum ar fi cel de nuca de cocos, masline sau lavanda - precum si faina de ovaz poate hidrata si vindeca mai bine pielea uscata ori iritata. In plus, aromaterapia este excelenta pentru reglarea starii de spirit si reducerea stresului.

Cum trebuie sa arate baia calda ideala pentru sanatate:

  • Temperatura apei nu ar trebui sa depaseasca prea mult temperatura corpului
  • Apa calda, nu fierbinte, e mai buna pentru piele si sistemul imunitar
  • Apa cu uleiuri esentiale si sare epsom este excelenta pentru muschi
  • Fata si zona de deasupra inimii trebuie mentinute la suprafata pentru a preveni supraincalzirea
  • Timpul ideal de petrecut in cada e de 10-15 minute

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri