somn
Sanatate

Sofrologia, o metoda de exercitii fizice si mentale, care a fost dezvoltata de neuropsihiatrul spaniol Alfonso Caycedo. El a combinat filozofii din Japonia, India, Tibet si Spania pentru a crea o tehnica care cuprinde tehnici de respiratie, miscari corporale, strategii de activare mentala care au ca scop cunoasterea de sine si expansiunea constientei.

Ce este sofrologia si cum te poate ajuta sa ai un somn mai bun

Ai avut o zi stresanta, esti epuizata si abia astepti sa pui capul pe perna, insa cand se intampla asta nu reusesti sa adormi. Ba mai mult, iti vin in minte lucrurile neplacute care ti s-au intamplat in ultima vreme.

Solutia? Sofrologia, o metoda de exercitii fizice si mentale, care a fost dezvoltata de neuropsihiatrul spaniol Alfonso Caycedo. El a combinat filozofii din Japonia, India, Tibet si Spania pentru a crea o tehnica care cuprinde tehnici de respiratie, miscari corporale, strategii de activare mentala care au ca scop cunoasterea de sine si expansiunea constientei.

In zilele noastre, aceasta tehnica este folosita de catre sportivi, artisti, persoane care sufera de anxietate sau depresie.

Cu gândul la vacanță și călătorii? Hai în Digi Online să vezi Cele mai interesante hoteluri, azi de la 20:05, numai pe Digi Life!

Florence Parot, autoarea cartii "The Sophrology Method", a oferit publicatiei PureWoW sfaturi usoare de sofrologie care ne vor ajuta sa dormim mai bine:

  • Nu te mai gandi ca somnul este neproductiv

Esti ocupata si esti mandra de multitudinea de sarcini pe care le indeplinesti zi de zi. Dar este timpul sa nu mai vezi somnul ca o pierdere de timp si sa iti amintesti ca este unul dintre cele mai benefice, vindecatoare lucruri pe care le putem face pentru propria persoana.

"Somnul iti reface energia, odihneste si repara muschi, oasele, iti stimuleaza sistemul imunitar. Am putea spune ca somnul te face mai inteligent", spune Parot.

  • Pregateste camera pentru somn

Stii deja ca privitul la tv si butonarea telefonului inainte de culcare pot afecta calitatea somnului. Parot recomanda sa eviti orice tip de lumina in dormitor, dar si zg0omotul.

"Chiar si cea mai mica lumina sau numerele fluorescente de pe ceasul desteptator pot opri producerea hormonului de somn", explica ea.

  • Vizualizeaza un somn odihnitor

A dormi bine noaptea necesita o anumita pregatire efectuata in timpul zilei. Retrage-te pret de cateva minute( minim 15) si fa o scanare rapida a corpului. Acest lucru presupune sa stai linistita, sa fii constienta de respiratia ta si sa lasi fiecare a corpului tau sa se relaxeze. Apoi concentreaza-te asupra respiratiei un minut. E timpul sa te vizualizezi mergand la culcare in seara respectiva. Imagineaza-ti ca te pregatesti de somn si alege un cuvant pe care sa il asociezi cu un somn odihnitor. Acum, in timp ce inspiri, imagineaza-ti ca respiri acest cuvant. Prefa-te ca te-ai trezit plina de energie.

Dupa cateva minute te poti intoarce la activitatile pe care le aveai inainte de acest moment de meditatie.

  • Atipeste dupa amiaza

Stim ce gandesti. Nu ai timp sa mananci, daramite sa iei un pui de somn dupa amiaza. Poti incerca aceasta metoda: aseaza-te pe un scaun cu bratele in lateral si tine o cheie in mana. Relaxeaza-te si inspira adanc. In timp ce vei atipi, vei scapa cheia pe podea, care va produce zgomotul ce te va trezi.

Acest pui de somn iti va reimprospata mintea si iti va da energie pentru restul zilei.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?