cumparaturi supermarket
Sanatate

Cum sa evitam germenii in timpul cumparaturilor. Sfaturi de la specialistii in igiena

Inainte de a pleca la supermarket, cititi aceste recomandari obtinute de Reader's Digest de la specialisti pentru a evita germenii in timpul cumparaturilor.

Evitarea germenilor este mai importanta ca niciodata in timpul pandemiei COVID-19. Vestea buna este ca exista trucuri pentru a reduce riscul de infectie. Iata ce ne sfatuiesc specialistii sa facem mai ales in aceasta perioada:

  • Alegerea orelor mai putin aglomerate

Cea mai buna optiune ar fi efectuarea cumparaturilor la scurt timp dupa deschiderea magazinelor: "Prin evitarea grupurilor mari de oameni, se reduce riscul de infectare deoarece virusul este raspandit in principal prin contactul cu alte persoane", spune Jonas Nilsen, medic american. In plus, multe magazine igienizeaza interioarele peste noapte, astfel incat mediul este mai putin germinativ dimineata.

  • Dezinfectarea cosului sau caruciorului de cumparaturi

Studiile arata ca virusul COVID-19 poate trai pe suprafete pana la cateva zile, astfel incat e indicat sa stergem manerele carucioarelor sau cosurilor de cumparaturi. Unele magazine se ocupa deja de acest proces. Medicii mai sugereaza folosirea de servetele dezinfectante pentru deschiderea cabinelor frigorifice.

  • Evitarea atingerii fetei

Una dintre cele mai usoare metode de a raspandi virusul este prin atingerea unei suprafete contaminate si apoi a fetei, ochilor, nasului sau gurii. Un studiu publicat in American Journal of Infection Control a estimat ca oamenii isi pun mana pe chip de mai mult de 20 de ori intr-o singura ora. O masca sanitara poate ajuta in evitarea contactului mainilor cu fata.

  • Pastrarea distantei pe raioane si la casele de marcat

Pe cat posibil, trebuie sa stam la doi metri de alti cumparatori. Contactul si apropierea sunt responsabile de infectare de cele mai multe ori, asa ca trebuie sa evitam oamenii in aceasta perioada.

  • Evitarea platilor cu numerar

James Elder, medic internist la Southwest Fort Worth si Texas Physicians Group, sugereaza utilizarea cardurilor de debit sau a altor forme de plata electronica. "Acest lucru va reduce necesitatea de a atinge bancnote sau monede, care pot transporta germeni", spune el. Daca utilizarea platilor electronice nu este posibila, recomanda curatarea mainilor imediat dupa atingerea numerarului sau monedelor.

  • Dezinfectarea mainilor

Dupa terminarea cumparaturilor, inainte de a ne urca in masina, e important sa folosim dezinfectant. Produsul ar trebuie sa contina cel putin 60% alcool, subliniaza Alex Berezow, doctor, microbiolog si vicepresedinte la Consiliul American pentru Stiinta si Sanatate: "Folositi o cantitate sanatoasa si asigurati-va ca produsul ajunge pe toate partile. Ar trebui sa folositi suficient gel cat sa nu se evapore de pe maini decat dupa 10-15 secunde de frecare."

  • Livrarea produselor

Apelarea la serviciile de livrare este o modalitate sigura de a evita infectarea: "Rugati persoana care aduce cumparaturile sa lase alimentele in afara usii, astfel incat sa nu interactionati direct", specifica medicul.

  • Curatarea ambalajelor si a produselor proaspete

Desi sunt multi cei care insista ca acest pas nu este necesar, nu strica sa stergem borcanele, conservele si sticlele inainte de a le aseza in dulap, frigider sau camara: "De asemenea, ar trebui sa va spalati pe maini dupa manipularea oricaror produse", a adaugat specialistul. Neaparat trebuie spalate produsele proaspete inainte de consum.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?