Cosurile iti dau batai de cap? Acneea este o boala inflamatorie cronica a pielii, destul de frecventa, si care are mai multe forme clinice. Cea mai cunoscuta e acneea juvenila care afecteaza 75% din adolescenti.

Fiindca evolueaza prin pusee succesive, trebuie pusa la punct o strategie de prevenire si tratare. Recomandat este sa apelezi la ajutorul dermatologului care iti va crea un tratament special.

Daca totusi medicul nu considera necesar sa iti recomande creme fiindca forma de acnee este usoara, o poti tine sub control cu cateva trucuri simple:

  • Este extrem de important sa iti ingrijesti tenul. Dimineata si seara, curata-l cu un lapte special (pe care medicul/farmacistul ti l-a recomandat), apoi aplica o lotiune tonica pentru ten cu tendinte acneice. Ulterior aplica o crema speciala pentru tipul tau de ten pentru a-l proteja in timpul zilei
  • De asemenea, nu "stoarce" cosurile fiindca poti avea reactii inflamatorii sau te poti infecta ori ramane cu cicatrice inestetice
  • In timpul zilei, incearca sa nu iti atingi tenul cu mana. Seara, dupa ce il cureti din nou precum dimineata, aplica o crema antiiritanta
  • Incearca sa iti schimbi cat mai des lenjeria de pat, mai ales fata de perna pe care se aduna acarieni
  • Cat despre ce poti manca, indicat ar fi sa adopti un regim alimentar sanatos si echilibrat. Incearca sa eviti excesul de paine, lapte, mezeluri si grasimi alimentare. Inlocuieste-le cu legume si fructe proaspete: morcovi, varza, laptuca, ceapa, rosii, patrunjel, caise, mandarine, portocale dulci, mere, prune, piersici
Lucy Worsley Investighează este un documentar despre cele mai dramatice capitole ale istoriei britanice. Pe DIGI Wolrd și DIGI Online, azi de la 20:00.

Daca ai o forma usoara de acneea, poti incerca niste remedii naturale care promit sa le indeparteze:

Aspirina

Zdrobeste 1-2 tablete si adauga putina apa pentru a face o pasta. Pune amestecul direct pe cos si lasa-l sa se usuce timp de cateva minute.

Bicarbonat de sodiu

Amesteca bicarbonat cu putina apa pana se va forma o pasta. Spala zona afectata si aplica apoi amestecul peste zona cu probleme. Nu o lasa sa actioneze mai mult de 30 de minute. Dupa ce te-ai spalat din nou pe fata, aplica o crema hidratanta.

Apa sarata

Apa sarata te va ajuta sa elimini uleiurile de pe fata. Spala-te cu ea in fiecare seara inainte de a merge la culcare, iar a doua zi cosurile vor fi mai putin proeminente.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri