modificari menstruatie
Sanatate

In momentul in care observi schimbari in ceea ce priveste menstruatia, intri in panica. Insa medicii spun ca nu este cazul sa te sperii. Este normal ca ciclul menstrual sa se modifice pe masura ce inaintam in varsta.

Cum ti se schimba menstruatia dupa varsta de 30 de ani

In momentul in care observi schimbari in ceea ce priveste menstruatia, intri in panica. Insa medicii spun ca nu este cazul sa te sperii. Este normal ca ciclul menstrual sa se modifice pe masura ce inaintam in varsta.

Daca la 20 de ani, menstruatia trece prin mai multe modificari din diferite cauze, cum ar fi alimentatia, metodele de contraceptie sau poate stresul, la 30 de ani factorii sunt altii. Atunci, menstruatia ofera indicii referitoate la starea noastra de sanatate. De aceea este important sa fii atenta la modificarile fluxului, la cat dureaza si daca ciclul este regulat.

Totusi, menstruatia ar trebuie sa inceapa sa se schimbe cu adevarat incepand cu varsta de 40 de ani.

"Incepand cu varsta de 40 de ani si mai tarziu, ovarele noastre produc mai putin estrogen si devenim mai putin fertile. Acest proces este cauzat de pre-menopauza, iar modificarile pot aparea in acest timp. Menstruatiile sunt adesea neregulate si pot fi mai grele, mai usoare, mai lungi sau mai scurte. Alte simptome cunoscute sunt bufeurile, modificarile de dispozitie, transpiratiile nocturne si scaderea apetitului sexual", a explicat Dr. Williams pentru Bustle.

Daca observi oricare dintre aceste schimbari, ele pot fi din cauza modificarilor hormonale, ale stilului de viata, posibil o sarcina sau anumite probleme de sanatate. Este esential sa acorzi atentie corpului tau si sa mergi constant la controale.

Iata cateva schimbari prin care expertii spun ca menstruatia poate trece la si dupa varsta de 30 de ani:

Menstruatia poate fi mai abundenta

Una dintre cele mai frecvente cauze este renuntarea la pastilele contraceptive, insa nu este nimic ingrijorator.

"In mod normal, anticonceptionalele pot face fluxul mai usor si perioada mai scurta, prin urmare, renuntarea la ele pot duce la o menstruatie mai abundenta, care sa dureze mai mult", spune dr. Williams.

Menstruatia poate fi neregulata

Daxa ai nascut recent, acest lucru poate duce la un ciclu menstrual neregulat. Este nevoie de timp ca lucrurile sa revina la normal, mai ales daca alaptezi. Inca o data, nu ar trebui sa te ingrijoreze acest aspect, insa daca ai intrebari legate de reactiile corpului tau dupa sarcina, discuta cu medicul.

Durerile se intensifica

Dr. William spune ca exista cateva afectiuni ginecologice care sunt de regula descoperite la varsta de 20-30 de ani, inclusiv endometrioza sau fibron.

De exemplu, femeile cu fibroame se pot plange de menstruatii grele si dureroase, in timp ce endometrioza da durere pelvina de lunga durata, adesea agravata de ciclul menstrual lunar.

Daca ai dureri intense in perioada menstruatiei, mai ales daca ai inceput sa le experimentezi de putina vreme, discuta cu medicul tau pentru a stabili urmatorii pasi care sa atenueze aceste simptome.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri