picioare calcaie
Sanatate

De ce ni se crapa calcaiele. Cum sa evitam principalele cauze care duc la aceasta problema

Pielea de pe talpa si calcaie se usuca usor pentru ca nu prezinta nicio glanda care sa secrete uleiuri ce faciliteaza hidratarea. In aceste conditii, crapa cu usurinta: "Calcaiele cu probleme sunt foarte comune", spune medicul podolog Emily Splichal.

Potrivit medicului, calcaiele se usuca si crapa mai ales pe timpul verii, deoarece picioarele sunt mai expuse conditiilor externe: "Fara exfoliere si hidratare corespunzatoare, rata de formare a calusului sau a calcaiului uscat creste", spune ea.

Cele mai frecvente cauze care duc la craparea calcaielor

Lipsa hidratarii si deficientele de vitamine, minerale si zinc pot afecta sanatatea calcaielor. Nici statul in picioare nu e benefic persoanelor care au deja probleme cu aparitia calosurilor.

Pielea groasa, uscata, descuamata isi pierde elasticitatea odata cu inaintarea in varsta, deci si stadiul vietii influenteaza frumusetea si sanatatea picioarelor mai mult decat am crede.

In plus, tulburarile dermatologice precum micoza, psoriazisul sau eczemele pot determina aparitia uscaciunii. Iar ele nu sunt singurele afectiuni problematice! Bolile tiroidiene, diabetul si supraponderabilitatea au capacitatea de a creste presiunea asupra pernutelor de grasime de la nivelul calcaielor.

Nu in ultimul rand circumstantele sau conditiile neigienice pot afecta aceasta zona a corpului. Interesant este ca, in ciuda a ceea ce putem crede, petrecerea unui timp indelungat in zone cu umiditate ridicata, precum baia, poate cauza uscarea si craparea calcaielor, nu hidratarea lor.

Cum ingrijim calcaiele crapate

Folosirea cremelor speciale

o crema hidratanta obisnuita nu va face fata problemelor de la nivelul picioarelor. Medicul podolog Jacqueline Sutera recomanda utilizarea cremelor special concepute pentru pielea mai dura: "Acestea au acizi blanzi, dar eficienti, care ajuta la descompunerea usoara a calosului", spune ea.

Identificarea ingredientelor-cheie

Produsele folosite zilnic pe picioare trebuie sa contina uree, acid lactic sau acid salicilic pentru a da rezultate.

Exfolierea

Acizii lactici si glicolici sunt foarte buni pentru a exfolia profund picioarele. Medicul recomanda insa testarea oricarui produs pe o portiune mica de piele inainte de a ne supune unui tratament complet.

Indepartarea pielii dure si uscate

Procesul de netezire poate include o perie abraziva. Aceasta trebuie folosita de una pana la doua ori pe saptamana in primele etape ale tratarii fisurilor. "E important sa mergeti intr-o singura directie si nu inainte si inapoi, pentru ca miscarea aceasta poate rupe mai multe piele decat e necesar".

Inlocuirea fercventa a periilor abrazive

Instrumentele folosite pe picioare trebuie sa ramana individuale si sa fie curatate si uscate complet dupa fiecare folosire. Medicul recomanda cumpararea unora noi dupa doua-trei luni. Un alt sfat de igiena: "Daca mergeti la salon sa va faceti pedichiura, luati-va in geanta propriile unelte".

Hidratarea nocturna

Specialistii spun ca persoanele cu calcaie crapate trebuie sa aplice o crema hidratanta pentru picioare inainte de culcare si sa-si infasoare zonele problematice cu sosete de silicon sau plastic. Astfel, substantele benefice vor avea timp sa actioneze peste noapte.

Ingrijirea de dupa dus

"Recomand, dupa dus, o crema care blocheaza umezeala pe care pielea o absoarbe in timpul spalarii". Doctorul Emily Splichal subliniaza ca ingrijirea calcaielor uscate e un maraton, nu un sprint, si ca hidratarea trebuie sa fie zilnica pentru ca tratamentele sa dea rezultate.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?